De enige manier voor baby's om duidelijk te maken dat ze in nood zijn, is door te wenen. Daardoor hebben ze meteen de aandacht van hun ouders. Maar soms lijkt het wel alsof de allerkleinsten onder ons een potje janken puur om aandacht te krijgen. Vele ouders twijfelen dan ook of hun baby echt in staat is om hen zo te misleiden, maar dankzij de intense studie van de Japanner Hiroko Nakayama is het zeker dat baby's hun gehuil ook kunnen faken.
Gedurende zes maanden ging Nakayama twee keer per maand verschillende baby's bij hun thuis filmen, telkens zestig minuten lang. Nadien werden de video's zorgvuldig bestudeerd door twee onderzoekers. Daaruit blijkt dat er zowel positieve als negatieve invloeden zijn waarom baby's beginnen met huilen. In sommige gevallen begon de baby te glimlachen van zodra de moeder het kind aandacht gaf, dan verkeer je duidelijk niet echt in gevaar. "Sommige keren bleken de baby's bewust te huilen gewoon om de aandacht van hun moeder te krijgen', aldus Nakayama.
Maar toch is dit geen slecht gedrag. "Baby's kunnen door te 'nephuilen' veel toevoegen aan hun relatie met hun verzorger, of dat nu de ouders zijn of iemand anders. Deze individuele interactie draagt sterk bij aan de sociale en emotionele ontwikkeling van het kind. Het kan zelfs zijn dat kinderen die vaak 'nephuilen' later beter kunnen communiceren met de mensen rondom hen", vertelt Hiroko Nakayama. Dus de volgende keer als je je baby beschuldigd van 'nephuilen' kan je hun spelletje maar beter meespelen.