Geloof je dat er geen god en geen hiernamaals is en er geen allesoverheersende kracht je leven bepaalt, dan zullen andere mensen je sneller verdenken van een kwade daad. Dat stellen onderzoekers van de universiteit van Kentucky in het magazine Nature Human Behaviour.
Bidt een serie-moordenaar?
Zij bevroegen meer dan 3.000 mensen uit 13 verschillende landen, zowel gelovige als niet-gelovige naties, zoals Nederland, China en de Verenigde Staten. De deelnemers moesten zeggen of ze dachten dat een seriemoordenaar die als kind dieren had gemarteld en later vijf daklozen vermoordde, een gelovig persoon of een atheïst was. Twee keer zoveel mensen kozen voor het laatste, ook atheïsten zelf.
Enkel in Finland en Nieuw-Zeeland werd de misdadiger niet overtuigend als ongelovige aangeduid. In sterk gelovige regio's, zoals de Verenigde Staten, India en de Verenigde Arabische Emiraten, was het wantrouwen tegenover de atheïsten het grootst.
"Een morele bescherming"
"Ik denk dat het een gevolg is van de invloed van diep ingewortelde pro-religieuze normen", zegt co-auteur Will Gervais, een professor psychologie aan de universiteit. "Zelfs in overwegende seculiere regio's, lijken mensen nog steeds intuïtief te denken dat een religie een morele bescherming vormt." Het onderzoek legt meer dan alleen een stigma bloot, voegt hij eraan toe. "Op veel plaatsen is het gevaarlijk om een atheïst te zijn, soms zelfs dodelijk."