Arabische jongeren keren IS de rug toe

Arabische jongeren  keren IS de rug toe

Slechts 13% van de ondervraagde jongeren kan zich inbeelden ooit IS te steunen, zelfs als de terreurgroep minder geweld zou gebruiken. Vorig jaar bedroeg dat percentage nog 19%. De helft van de jongeren beschouwt IS als de allergrootste bedreiging voor het Midden-Oosten, tegenover 37% in 2015. De Arab Youth Survey baseerde zich voor de resultaten op face-to-face-interviews met 3.500 jongeren, evenveel mannen als vrouwen, tussen de 18 en 24 jaar oud in 16 landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

De angst voor een chronisch gebrek aan jobs in de regio is de voornaamste drijfveer om jongeren in de klauwen van IS te drijven. Zo oefent in acht van de zestien bevraagde landen werkloosheid een grotere aantrekkingskracht uit op jongeren om zich bij de IS-jihadisten aan te sluiten dan de extreme religieuze visies van de terreurorganisatie. En daar schuilt een groot gevaar, gezien één op de vier jongeren tussen de 15 en 24 jaar in de Arabische wereld geen werk heeft. Dat is volgens de Wereldbank het hoogste werkloosheidscijfer wereldwijd

De Arab Youth Survey geeft met het onderzoek de aspiraties van 200 miljoen Arabische jongeren weer. Ook toont het rapport aan dat vijf jaar na de Arabische Lente het merendeel van de jongeren stabiliteit verkiest boven democratie. Terwijl in 2012 nog 72% van mening was dat de Arabische wereld beter af was na de ‘lente', denkt vandaag nog slechts 36% op die manier. De helft van de Arabische jongeren is van oordeel dat de sektarische spanningen tussen sjiieten en soennieten in de regio oplopen, en een even grote groep vindt dat religie een te grote rol speelt in de regio die gedomineerd wordt door Saoedi-Arabië en Iran.