Als sciencefictionfilms ons iets leren, is het dat het in de ruimte blijkbaar veel moeilijker is om goed te acteren én dat ons leven steeds meer geautomatiseerd zal worden. En hoewel het genre zich meestal afspeelt in de verre toekomst, heeft een nieuw project in Antwerpen opvallend veel sci-fi-trekjes. Honderden sensoren zullen de gedragingen van de stad opslaan en doorgeven aan apps.
Om de gegevens te vergaren, worden de meetapparaten in alle mogelijke objecten geïntegreerd. Sensoren in vuilnisbakken houden bijvoorbeeld in de gaten wanneer de ophaaldienst moet langskomen. Chips in de waterleidingen en riolering analyseren de waterkwaliteit en waarschuwen voor een mogelijke overstroming. Sensoren in de bestelwagens van bpost meten de luchtkwaliteit.
Dankzij de gegevens kan de stad haar organisatie optimaliseren, maar daar blijft het niet bij. "Het bijzonderste aan ons project is dat het om een open platform gaat", zegt minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA). "Elke ontwikkelaar kan de data gebruiken en er zijn eigen toepassing mee creëren."
Zo zal in een volgende fase onder meer naar Google worden gekeken voor een integratie van de verkeersdata in Maps. Een toepassing die nu al wordt uitgevoerd is de installatie van warmwaterketels met ingebouwde technologie. De toestellen krijgen een signaal als de productie van hernieuwbare energie het hoogst ligt en beginnen dan pas op te warmen.
Vlaanderen werkt voor het pilootproject samen met IMEC, het platform van de Vlaamse universiteiten voor onderzoek naar nieuwe technologieën. De regering stelt elk jaar 4 miljoen euro ter beschikking voor het platform en nog eens 4 miljoen voor de toepassingen. Antwerpen en IMEC investeren elk 650.000 euro.