Een deel van de politiedienst die de vluchten begeleidde zou zich op de terugweg heel wat privileges hebben gepermitteerd. Zo zijn ze teruggevlogen via vakantiebestemmingen, werden er tickets voor businessclass besteld en hebben ze in dure hotelkamers gelogeerd. Er is ook sprake van taxfree aankopen, het gebruik van kortingskaarten en bezoekjes aan prostituees, allemaal op kosten van de Dienst Vreemdelingenzaken.
De excessen werden aangekaart in een recente interne audit, waarover VTM Nieuws berichtte, maar de wantoestanden waren blijkbaar al meer dan tien jaar aan de gang. In een nota uit 2006, die VRT kon inkijken, werden de klachten al opgetekend.
De oude nota concludeerde toen dat er een gebrek was aan interne controle. Het rapport van vorig jaar vermeldt dat de leidinggevenden van de betrokken dienst "hun ogen sluiten voor onaangepast gedrag door medewerkers in het buitenland".
Een bijkomend heikel punt is dat de uitspattingen de agenten gevoelig maken voor chantage. De politiedienst werkt vier maanden per jaar ook in the box' op de luchthaven. Daar controleren ze paspoorten.
CD&V beschuldigt Jambon van achterhouden van informatie
Volgens CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri heeft ze verschillende keren bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) naar de audit gevraagd. De laatste keer was vorige week. Maar volgens haar wilde de minister het rapport niet geven. «Meer nog: ik heb naar de bevindingen over het rapport gevraagd, maar over wat in het nieuws is verschenen over die graaicultuur heeft de minister met geen woord gerept.»
Jambon ontkent de aantijgingen formeel. Zijn kabinet verwijst naar het verslag van de vergadering van vorige week. «De minister heeft toen gezegd dat hij het rapport zou overmaken als het parlement dat zou vragen», zegt de woordvoerder.