De vraag naar hulp voor jongeren met eetstoornissen gaat in stijgende lijn, maar het huidige opnameaanbod binnen Vlaanderen en Brussel blijkt ontoereikend. De wachtlijsten worden langer en zo dreigen de kinderen op afdelingen terecht te komen waar niet de nodige expertise voorhanden is.
Om de verslechterde situatie aan te pakken, breidt het UZ Brussel het aantal behandelbedden uit van drie naar negen. Die bedden zijn al volzet en er staan nog vijf jongeren op de wachtlijst. Om het extra werk op te vangen, komt er in de komende zes maanden extra personeel op de afdeling pediatrie. De patiënten krijgen er een intensieve en multidisciplinaire behandeling op maat en in nauwe interactie met hun directe omgeving. Het UZ Brussel beschikt ook nog over twee bedden op de kinderpsychiatrische afdeling.
Grote impact
"Het is van groot belang dat de diagnose van een eetstoornis zo snel mogelijk wordt gesteld en dat behandeling meteen kan worden opgestart. De impact van ondergewicht bij kinderen en jongeren is groot, niet alleen psychisch maar ook lichamelijk", benadrukt Ursula Van den Eede, coördinator Eetkliniek UZ Brussel.
Een beperkte inname van calorieën kan namelijk leiden tot verminderde werking van een aantal organen, vertragen van hartritme of verminderde beenmergfunctie met risico op bloedarmoede en verminderde weerstand.