"Deze toename is te zien in bijna alle provincies, en dan vooral de provincie Antwerpen", zegt Sciensano. "Er komen nieuwe gevallen bij in alle leeftijdsgroepen, maar de meeste besmettingen komen voor in de groep van 20 tot 59 jaar."
Reproductiegetal gedaald
Het reproductiegetal - de mate waarin zieke personen anderen besmetten - is voor de week vanaf 26 juli tot en met 1 augustus wel weer gedaald tot iets meer dan 1. Dat wil zeggen dat wie het coronavirus oploopt, gemiddeld één andere persoon met het virus besmet. In het epidemiologisch bulletin van donderdag piekte het reproductiegetal nog op bijna 1,5. Het gaat bij die waarden wel steeds om een mediane schatting op basis van de ziekenhuisopnames.
Ook het aantal ziekenhuisopnames kent een stijging. Vanaf 26 juli tot en met 1 augustus werden gemiddeld 22,7 mensen per dag met COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een toename met 27 procent op één week tijd. In de ziekenhuizen liggen momenteel 259 coronapatiënten, van wie 56 op intensieve zorgen.
Bovendien neemt ook het aantal overlijdens opnieuw toe. Het gemiddelde ligt voor de periode vanaf 23 tot en met 29 juli op 2,7 sterfgevallen per dag, een stijging met 12 procent.
"Zoek niet naar achterpoortjes"
Wat de totale balans betreft, komt de teller van het aantal bevestigde coronagevallen sinds het begin van de pandemie nu op 69.402 te staan. Dat zijn er 651 meer dan Sciensano er zaterdag meldde. Het totale dodental klimt tot 9.845 (vier meer dan zaterdag gerapporteerd) en het totaal aantal ziekenhuisopnames sinds 15 maart tot 18.253 mensen (26 meer).
"De huidige situatie is zorgwekkend, maar we kunnen het tij nog keren", aldus Sciensano. "Om die reden vragen we u ook om niet naar achterpoortjes te zoeken om de regels te omzeilen. Het zal nog enkele weken duren vooraleer het effect van de nieuwe maatregelen op het aantal nieuwe infecties zichtbaar zal zijn. Tot dan zal het aantal gevallen blijven stijgen."