Aalst maakt zich klaar voor drie dagen carnaval

Aalst maakt zich klaar voor drie dagen carnaval
Foto Belga

«We gaan door het dak, maar het wordt wel veilig», zegt burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) enthousiast. «Aalstenaars en niet-Aalstenaars hebben knaldrang, maar we doen het veilig.» Gedurende drie dagen zet de stad 1.000 agenten in en ook de medische diensten en de brandweer schakelen extra personeel in. De scheepvaartpolitie houdt de rivier de Dender in de gaten en politiediensten screenen sociale media. «De uitdagingen worden elk jaar groter en moeilijker. Mensen met kwade bedoelingen zijn niet welkom. We treden meteen op waar nodig», verklaart burgemeester D’Haese.

Meest beveiligde carnaval ooit

Bovendien is de feestzone hermetisch afgesloten. Betonblokken en vrachtwagens van de stadsdiensten zullen de doorgang versperren. En de politie zal systematisch identiteitscontroles uitvoeren. «Uit het uitgaansleven weten we dat sommigen zich bewapenen met messen. In het verleden hebben we al steekpartijen meegemaakt en dat willen we vermijden», maakt burgemeester D’Haese duidelijk. «Dit is het meest beveiligde carnaval ooit.»

Poppenverbranding

Zondag begint carnaval Aalst met een stoet door de stad. De stoet bestaat uit 71 carnavalsgroepen en een 200-tal losse groepen. Ook maandag trekt de stoet door de stad en dinsdag vindt de traditionele poppenverbranding plaats.

Nieuwigheden

Er zijn ook enkele nieuwigheden voor het driedaagse volksfeest. De Grote Markt zal er een beetje anders uitzien. Er staat een tribune minder, waardoor er meer ruimte is voor het publiek. Bovendien zal ook de prijsuitreiking in open lucht gebeuren op de Grote Markt.

De stad werkt samen met vervoersmaatschappij De Lijn en biedt gratis pendel- en nachtbussen aan. Daarnaast zijn er ook extra (pendel-)bussen op zondag voor de stoet.