In Gent zijn tijdens de werken voor de verbouwing van de Sint-Baafskathedraal dit jaar achthonderd skeletten opgegraven. De archeologen van het project wisten dat het terrein achter de kathedraal vroeger een kerkhof was, maar ze hadden zo veel skeletten niet verwacht. De verbouwingswerken aan de kathedraal zijn op 4 maart gestart. Onder meer de crypte, de kooromgang en de priesterruimtes worden aangepakt en er komt een nieuw bezoekerscentrum aan de achterkant van de Sint-Baafskathedraal.
De archeologen wisten dat ze veel skeletten zouden vinden, meldde De Gentenaar dinsdag. "De site onder de kathedraal, aan de kant van het Maaseikplein, was tot het eind van de achttiende eeuw het kerkhof van Gent-centrum. Duizenden mensen zijn er begraven. Om de zoveel tijd werd er extra plaats gemaakt, door restanten uit oude graven te verzamelen in knekelputten."
Niemand had echter verwacht dat er zoveel skeletten zouden gevonden worden. "We hadden via steekproeven ingeschat dat het om zeven niveaus van begravingen zou gaan, eentje voor elke periode dat de site een kerkhof was. Het bleken uiteindelijk elf niveaus te zijn", zegt Jan De Moor, algemeen directeur van Artes, de firma die de werken coördineert.
Er werden uiteindelijk achthonderd volledige skeletten opgraven en in de voormalige knekelputten werd vijfduizend kilogram menselijke beenderen opgegraven. "De volledige skeletten werden ter plaatse een voor een gewassen, gedroogd en genummerd", zegt De Moor aan De Gentenaar. Daarna zijn de skeletten naar het stadsarchief De Zwarte Doos gebracht, waar ze worden geïnspecteerd. De vijf ton menselijke beenderen worden naar het kerkhof Campo Santo in Sint-Amandsberg gebracht.
bron: Belga