1. Dubbele authentificatie
Belangrijke accounts, mails en profielen op sociale media moeten absoluut beveiligd zijn met een dubbele authentificatie. Dat betekent dat ze een bevestiging via sms of mail vragen bovenop het traditionele wachtwoord. Het tweede voordeel van een dubbele authentificatie is dat ze waarschuwt als er indringers zijn. Zo weet je dat je je wachtwoord dringend moet veranderen.
2. Wachtwoorden
Kies voor je wachtwoorden een complexe reeks letters, cijfers en symbolen die je toch makkelijk kan onthouden met een hulpmiddeltje, zoals de eerste letters van elk woord van een zin of van de titel van een liedje. Gebruik nooit twee keer hetzelfde wachtwoord en verander ze allemaal om de drie maanden.
3. Versleutelde berichten
Fervente chatters die niet willen dat hun berichten onderschept worden, kunnen apps gebruiken die hun communicatie automatisch versleutelen. Denk aan WhatsApp of Signal. Dat wil niet zeggen dat je als gebruiker anoniem bent, enkel dat je berichten niet kunnen ontcijferd worden.
4. Incognito browsen
Ook al bieden de meeste browsers tegenwoordig een privémodus, het is nog altijd beter te kiezen voor een oplossing zoals Tor, dat je ontraceerbaar maakt op het net.
5. Gegevens coderen
Het is aangeraden alle data die je opslaat op een harde schijf te beveiligen door ze te coderen. Gebruik daarvoor gewoon de tools van Microsoft (BitLocker) of Apple (FileVault). En maskeer in één moeite door ook je webcam.