1. Schrijf in op job-nieuwsbrieven.
Waarom moeilijk als het ook makkelijk kan? Dankzij een nieuwsbrief krijg je interessante jobs zomaar mooi opgelijst in je mailbox. Zo ben je niet enkel snel op de hoogte van een nieuwe job, maar ben je ook zeker dat je geen enkele job over het hoofd ziet. Maak dus een online account op www.selor.be en schrijf je in op de wekelijkse nieuwsbrief.
2. Ervaring is niet altijd nodig
Voor veel jobs moet je ervaring hebben, maar Selor heeft minstens evenveel jobs waarvoor dat net niet het geval is. Selor maakt er een punt van om zoveel mogelijk kandidaten - en zeker pas afgestudeerden - aan te moedigen om te solliciteren. Zo proberen we zoveel mogelijk jobs open te stellen voor sollicitanten zonder ervaring. Bovendien voorzien veel werkgevers een opleiding tijdens de job of begeleiden ze je extra tijdens je stageperiode.
3. Bestudeer goed de jobomschrijving
Lees altijd de jobvereisten goed door voor je solliciteert. Want als je niet de gevraagde ervaring of het juiste diploma hebt, kom je meestal niet in aanmerking. Voldoe jij aan de deelnemingsvoorwaarden, dan is het de taak van een selectiebureau om na te gaan of jij ook over de juiste competenties beschikt. Bij Selor doen we dat in twee fases: eerst kijken we of je de competenties in huis hebt om op een bepaald niveau te werken. Pas daarna kijken we of jij ook geschikt bent voor de specifieke job.
4. Weet wat je te wachten staat
De federale overheid is een van de grootste werkgevers van ons land. Bijna al deze aanwervingen verlopen via Selor. Solliciteren doe je steeds online, via www.selor.be. Daarna kan je zelf kiezen wanneer je in Brussel selectietesten komt afleggen. Bij Selor vertrekken we van het basisprincipe dat iedereen gelijke kansen verdient. Daarom werken we steeds op dezelfde manier, via ons screeningsmodel. Dit model bestaat uit een aantal pc-testen en minstens één interview. Als je slaagt voor een test, kan je bovendien een vrijstelling krijgen en hoef je deze test niet meer af te leggen. Handig als je later voor een gelijkaardige job solliciteert.
5. Verzorg je online aanwezigheid
Als selectiebureau screenen wij kandidaten in opdracht van potentiële werkgevers. Sociale media zijn tegenwoordig een verlengstuk van de persoonlijkheid van de kandidaat, dus het gebeurt steeds vaker dat werkgevers ook daar een kijkje nemen. Wie solliciteert, houdt hier best rekening mee. Met grove taal of dubieuze foto's hang je nu eenmaal geen positief beeld van jezelf op.