Door het krachtige weerfenomeen El Niño blijft 2016 waarschijnlijk het warmste jaar dat ooit gemeten werd. De top drie wordt aangevuld door 2015 en 2017. De gemiddelde globale temperatuur lag tussen januari en september dit jaar zowat 1,1 graad Celsius boven de niveaus van tijdens het pre-industriële tijdperk.
Recordbrekende orkanen
"De afgelopen drie jaar zijn allemaal in de top drie gekomen wat betreft temperatuurrecords", aldus Petteri Taalas, secretaris-generaal van de WMO. "Dit maakt deel uit van een opwarmingstendens op lange termijn. We zijn getuige geweest van uitzonderlijk weer, zoals temperaturen tot 50 graden Celsius in Azië, recordbrekende orkanen snel na elkaar in de Caraïben en de Atlantische oceaan die tot Ierland raakten, verwoestende moessonoverstromingen die miljoenen mensen troffen en een aanhoudende droogte in Oost-Afrika."
De oorzaak is duidelijk, het is de schuld van de mens. "De gebeurtenissen zijn het gevolg van klimaatverandering veroorzaakt door verhoogde concentraties van broeikasgassen als gevolg van menselijke activiteiten", stelt Taalas.
Conferentie in Bonn
Het is natuurlijk niet toevallig dat de WMO net nu met die gegevens naar buiten komt, precies op de dag dat de VN-klimaatconferentie in Bonn van start gaat. De 25.000 deelnemers beseffen dat de druk groot is. "We moeten nu tot actie overgaan", stelde VN-Klimaatexpert en voormalige Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Patricia Espinosa in haar openingstoespraak.
Bedoeling van de bijeenkomst is om de principes die bij het Klimaatakkoord van Parijs van twee jaar geleden zijn vastgelegd om te zetten naar concrete afspraken.