Vijf jaar geleden werden 168 flessen champagne gevonden in een scheepswrak in de Baltische Zee. Een deel van de flessen waren van befaamde champagnehuizen zoals Veuve Clicquot. Nu hebben Franse wetenschappers de champagne geproefd en onderzocht. Zowel een chemische, als een sensorische analyse werd uitgevoerd.
Uit de analyse bleek dat het verschil tussen de samenstelling van de wijnen van vroeger en de wijnen van nu niet zo groot is. Omdat de lucht doorheen de jaren geleidelijk was ontsnapt via de kurken, bleven er nog maar weinig bubbels over in de flessen. Maar dat heeft niet meteen een slechte smaak tot gevolg. De flessen werden bewaard in een stabiele, koude en donkere omgeving en dat zorgde ervoor dat de vloeistof relatief goed bewaard bleef.
Wat voornamelijk opviel, was het hoge suikergehalte aanwezig in de drank. Meer dan 14 procent, wat een abnormaal hoge hoeveelheid zou zijn. Volgens de onderzoekers kunnen we hieruit wat leren over de manier waarop het maken van wijn doorheen de jaren veranderd is. En daarnaast leren we hoe voorkeuren en smaken van de mensen een verandering hebben ondergaan.
Sommige flessen werden al verkocht tijdens een veiling in 2011. Toen bleek dat mensen bereid zijn om er vele duizenden euro's voor te geven.