Volgens onderzoeksbedrijf IDC zullen er wereldwijd zo'n 100 miljoen draagbare meetgadgets verkocht worden tegen 2019, zo schrijft BBC Magazine. Wie een activity tracker draagt om het aantal afgelegde stappen te tellen, zou naar verluidt 10.000 passen per dag moeten zetten om gezond te blijven. Maar vanwaar komt dat magische getal?
Catrine Tudor-Locke van Louisiana State University stelt dat stappentellers opkwamen in de jaren 60, met de Olympische Spelen van 1964 in het verschiet. Eén bedrijf speelde er slim op en ontwikkelde de zogenoemde manpo-kei, een 10.000 stappenteller. "Het was een business-slogan die goed bleef hangen, net zoals Just Do It' van Nike", aldus de professor.
Ondertussen behoort de 10.000-stappenregel tot de collectieve kennis. Het Ministerie van Gezondheid in Japan bijvoorbeeld raadt een dagelijks parcours aan van 8.000 tot 10.000 stappen. Het Britse Forum voor Obesitas kwalificeert een persoon die tussen de 7.000 en 10.000 stappen aflegt als "gemiddeld actief".
Volgens verschillende medische onderzoeken zou een dagelijkse afstand van 10.000 stappen eigenlijk effectiever zijn voor je gezondheid én om vet te verbranden dan bijvoorbeeld fitnessen. Met fitness verbrand je namelijk vooral koolhydraten, terwijl je met lopen ongeveer 520 calorieën per uur verbrandt. Bovendien start de verbranding al na zo'n 2200 stappen.
Even de rekensom maken: dagelijks zet je ongeveer 6.000 stappen, dus moet je er nog zeker 4000 extra zien te scoren. Met een halfuurtje extra beweging kom je aan het beoogde aantal. Ga je stiekem nog te vaak met de auto naar de bakker? Tijd om stappen te ondernemen dan!
Foto Belga / L. Dolgachov