Zeven jaar na brexitreferendum: meerderheid van Britten wil terug in de EU

AFP / D. Leal
AFP / D. Leal

Van ’bregret’, spijt over de brexit, is echter ook niet echt sprake. Nog altijd zou drie vierde van de toenmalige brexitkiezers dezelfde beslissing nemen. «De meningen van veel mensen over de brexit zijn diep geworteld», aldus Curtice.

«Geen succes»

Volgens een peiling in opdracht van het Tony Blair Instituut is ongeveer een derde van de ondervraagden akkoord met de status quo: 36 % wil niet terug in de EU, 34 % vindt een vertrek nog altijd de juiste beslissing. De door voormalig premier Blair opgerichte denktank onderstreept dat vooral jonge mensen, die intussen de kiesgerechtigde leeftijd bereikt hebben, pro-Europeser zijn ingesteld dan oudere leeftijdsgroepen.

Eén op de tien Britten slechts ziet de brexit intussen nog als een succes, zo blijkt uit een bevraging van de Londense denktank UK in a Changing Europe. Een meerderheid van 52% is de mening toegedaan dat de brexit geen succes was. Eenzelfde percentage stelt dat het vertrek uit de EU de Britse economie schade heeft toegebracht. Zelfs bij degenen die voor de brexit stemden, toont maar 18% zich tevreden met het resultaat.

Vertrouwen kwijt

Los van de meningen over de brexit heeft het aanzien van politici in het Verenigd Koninkrijk trouwens een flinke knauw gekregen. Liefst drie vierde van de respondenten geeft aan de voorbije jaren het vertrouwen in Britse politici verloren te hebben.

Het Tony Blair Instituut roept de regering op vrijwillig akkoord te gaan met Europese regels over productstandaarden en voedselveiligheid. Dat kan een basis zijn voor onderhandelingen met de EU over nauwere handelsrelaties, luidt het. «De resultaten van onze peiling tonen dat een grote meerderheid van de Britten meent dat de brexit in haar huidige vorm niet functioneert en een toenadering van het Verenigd Koninkrijk tot de EU zou verwelkomen», zegt Anton Spisak van de denktank.