Hoogbegaafde kinderen en tieners zitten vaak op hun honger in de lessen. «Velen van hen zijn op zoek naar diepere en interdisciplinaire integratie van vakken die ze op school leren. Maar het schoolsysteem biedt dat niet voldoende aan», aldus VUB in een persbericht.
Onderwijs op maat
Om die reden kunnen scholieren deelnemen aan twintig ’springbokdagen’. Die vervangen de reguliere lessen en moeten helpen om onderwijs op maat aan te bieden aan de hoogbegaafde jongeren.
Acht van de twintig springboksessies vinden plaats op locatie, zoals op de VUB-campus, in Brugge en Dinant. Daar zorgt onderzoeksteam CLEA voor «vanuit pedagogie geïnspireerde sessies, waarbij groepen van meerdere leeftijden samen reizen, eten en leren».
Stimulerende omgevingen
«Traditioneel zijn universiteiten en bibliotheken altijd stimulerende omgevingen geweest voor hoogbegaafde adolescenten», zegt Marta Lenartowicz, onderzoeker bij VUB-CLEA. «Door de vrijdenkende en innovatieve geest van de VUB voor hen toegankelijk te maken, willen we inspiratie en zorg bieden aan jongeren die naar extra input verlangen.»
De twaalf overige springbokdagen kunnen de scholieren van thuis volgen. Dat zorgt ervoor dat er een korte onderbreking is van intense sociale blootstelling voor de hoogbegaafde scholieren. Dat kan via contact in een virtuele spelomgeving, alsook door gedurende deze dagen te focussen op vaardigheden, routines, gezondheid, zelfregulatie, productiviteit en creativiteit. De lessen nemen ook de vorm aan van onderzoeksexpedities.
Zo veel mogelijk kinderen aanspreken
Het programma loopt van oktober 2023 tot mei 2024. Geïnteresseerde ouders kunnen hun kind inschrijven via VUB. Ook Franstalige hoogbegaafde tieners kunnen deelnemen aan het programma. «De lessen worden in het Engels gegeven, want we willen zo veel mogelijk kinderen uit verschillende achtergronden aanspreken», zegt Lenartowicz.
CLEA organiseert de lessen los van de VUB en maakt als internationale onderzoeksgroep enkel gebruik van de VUB-leslokalen. De organisatoren sluiten een nauwere samenwerking met de Franstalige zusteruniversiteit ULB in de toekomst niet uit.
Alles wat je echt wilt weten op Metrotime.be