Slim solliciteren in de schoonmaaksector? Met deze 5 tips maak je een glanzende start

Slim solliciteren in de schoonmaaksector? Met deze 5 tips maak je een glanzende start

Zorg voor een nette cv

Beginnen doe je met een overzichtelijke en gestructureerde cv. Hoewel je misschien geneigd bent om alleen de basisinformatie op te nemen, is het echt een meerwaarde om een persoonlijke touch toe te voegen. Benadruk je sterke punten en relevante ervaringen, zoals eerdere schoonmaakfuncties of trainingen die je hebt gevolgd. Vergeet niet om specifieke vaardigheden te benadrukken die relevant zijn voor de schoonmaaksector.

Schrijf een enthousiaste motivatiebrief

Schrijf een korte, krachtige sollicitatiebrief waarin je je passie voor schoonmaken benadrukt. Daarin leg je uit waarom je geïnteresseerd bent in deze specifieke schoonmaak vacature en wat je bijdraagt aan het team. Een goede tip? Maak het persoonlijk, toon voldoende enthousiasme en laat zien dat je bereid bent om hard te werken. Dat zal je toekomstige werkgever ongetwijfeld waarderen. 

Sollicitatiegesprek: kom binnen met een lach

En dan is het zover… je mag op sollicitatiegesprek komen! Bereid je hierop voor door mogelijke vragen te overdenken. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin je eerder verantwoordelijkheid hebt genomen, teamwork hebt getoond, of wanneer je een uitdagende situatie hebt aangepakt in eerdere schoonmaak jobs. Daarnaast is het ook aangeraden om oprecht nieuwsgierig te zijn en vragen te stellen over het bedrijf en de verwachtingen. Hiermee laat je zien dat je betrokken en gemotiveerd bent.

Stel je flexibel op

Schoonmaakdiensten kunnen variabele schema's hebben, dus tijdens je sollicitatiegesprek toon je best wat flexibiliteit in je beschikbaarheid. Dit maakt je aantrekkelijk voor werkgevers die op zoek zijn naar betrouwbare teamleden. Laat tijdens het sollicitatieproces dus zien dat je openstaat voor verschillende werktijden en -dagen.

Stel een aantal doelstellingen voor jezelf

Een sollicitatieprocedure is ook voor jezelf het ideale moment om even stil te staan bij wat je wilt bereiken en waar je binnen de schoonmaaksector wilt staan over enkele jaren. Stel realistische doelen en deel deze ook tijdens je sollicitatiegesprekken. Zo laat je zien dat je ambitieus bent en dat je begaan bent met je job. Bovendien maak je zo meteen meer kans om door te groeien en misschien wel teamlead of dergelijke te worden binnen de schoonmaaksector!