Oxfam: "Gemiddelde uitstoot van 20 grootste Belgische bedrijven is gelijk aan die van armste 34% Belgen"

Oxfam: "Gemiddelde uitstoot van 20 grootste Belgische bedrijven is gelijk aan die van armste 34% Belgen"
Foto Unsplash

Voor haar nieuwe rapport beoordeelde Oxfam België de koolstofvoetafdruk en klimaatstrategieën van veertien grote beursgenoteerde bedrijven in ons land, om de impact van deze bedrijven op het klimaat na te gaan. Uit de analyse blijkt dat die een gemiddelde voetafdruk hebben van 20,84 miljoen ton CO2 per jaar. Dat komt overeen met de jaarlijkse uitstoot van de armste 34% Belgen, ofwel 3,87 miljoen mensen, aldus Oxfam. Vier bedrijven overtreffen dit gemiddelde: KBC, AB InBev, Umicore en Solvay.

Om de impact van de belangrijkste Bel20-bedrijven op het klimaat te beoordelen, analyseerde Oxfam ook hun koolstofvoetafdruk voor elke euro omzet. Gemiddeld gaan de activiteiten van deze bedrijven, met uitzondering van banken, gepaard met een uitstoot van 548 ton CO2 per 1 miljoen euro omzet. De meest emissie-intensieve bedrijven zijn actief in de industrie, in goederen en consumentendiensten en in informatie- en communicatietechnologieën.

Greenwashing

Oxfam nam ook de klimaatstrategie binnen bedrijven onder de loep. «Het blijkt dat klimaatbeloften grillig zijn, een gemeenschappelijk kader ontberen en de deur openzetten voor greenwashing», zegt Julien Desiderio, beleidsmedewerker bij Oxfam België. «Hoewel de meeste grote bedrijven de noodzaak lijken in te zien om actie te ondernemen tegen de klimaatcrisis, zijn er maar weinig die een ambitieus plan hebben om dat te doen.»

De organisatie wijst er ook op dat intussen «de dividendstrategie op korte termijn primeert op klimaatinvesteringen». Tussen 2016 en 2021 betaalden de Bel20-bedrijven immers meer dan 47,5 miljard euro aan dividenden uit aan hun aandeelhouders, of 70% van hun winst.

Vermogensbelasting

Oxfam pleit daarom voor actie op verschillende niveaus. Zo wil het dat de beloning van hogere leidinggevenden in grote bedrijven moet worden gekoppeld aan de verwezenlijking van de duurzaamheids- en klimaatdoelstellingen en -ambities van het bedrijf. De ngo is daarnaast voorstander van een vermogensbelasting «op de rijkste mensen om hun uitstoot te verminderen en miljarden euro’s op te halen die kunnen worden gebruikt om ongelijkheid te bestrijden en om de meest kwetsbare landen te ondersteunen bij de brute gevolgen van de klimaatcrisis». Daarnaast pleit Oxfam er onder meer nog voor dat België een speciale nationale klimaatwet zou aannemen om zijn klimaatdoelstellingen duidelijk te definiëren en te omkaderen.

«Verouderde cijfers»

KBC laat donderdag in een reactie weten dat Oxfam zich baseert op een analyse van Carbon4Finance, waarin cijfers gehanteerd worden van 2017. «Deze cijfers zijn verouderd», aldus de bank-verzekeraar.

«KBC stelt vast dat het uitstootcijfer dat Carbon4Finance hanteert (159.765.288 tCO2e) zeer sterk afwijkt van het reële cijfer dat KBC rapporteert in haar duurzaamheidsverslag over 2022, m.n. 56.250.539 tCO2e», klinkt het. KBC betreurt dat «een vertekend beeld wordt gegeven van de resultaten die KBC ook op dit onderdeel van haar duurzaamheidsambities bereikt».

Wat de kredieten aan geïntegreerde oliemaatschappijen betreft, wijst KBC erop dat de olie- en gassector slechts 0,17% van KBC’s kredietportefeuille vertegenwoordigt, en dat het overgrote deel van deze blootstelling uitsluitend betrekking heeft op gasopslag.