Het contrast met zijn tijd in Iran is groot, zegt Vandecasteele. «Na vijftien maanden onterechte opsluiting kom ik stilaan terug in contact met een andere realiteit, namelijk die van een mooie week in ons geliefde democratische België. Ik word nauw opgevolgd door een medisch team dat me professioneel bijstaat. Ik bedank hen hier hartelijk voor.»
Ontroerd
Omdat hij dertien opeenvolgende maanden in eenzame opsluiting doorbracht, had de ngo-medewerker geen idee van de omvang van de mobilisatie in België en in het buitenland. «Ik ben diep ontroerd door de omvang van uw steun. Ik sta versteld van al jullie acties en attenties, klein en groot. Ik ontdek nu alle forums, petities, columns, spandoeken, tekeningen, kaartjes en brieven van vrienden, collega’s, leerlingen, academici, kunstenaars, sporters... Kortom van alle Belgen en Europeanen die in actie zijn getreden om mij mijn geliefde vrijheid terug te schenken. (...) Deze steun was ook essentieel om mijn familie en vrienden door deze storm te loodsen.»
Strijd voortzetten
Vandecasteele bedankt iedereen voor de «vriendelijkheid» en «liefde» waarmee zijn familie en hijzelf omringd worden sinds zijn terugkeer. Aflsuiten doet de 42-jarige Vandecasteele met een hart onder de riem voor lotgenoten. «Laten we de strijd voor de vrijlating van andere onschuldige gijzelaars overal ter wereld voortzetten en actief steun verlenen aan projecten die de waarden van menselijkheid, solidariteit en hoop promoten. Deze wereld, die soms vreselijk cynisch is, heeft dit hard nodig.»
Vandecasteele werd afgelopen vrijdag vanuit Teheran overgevlogen naar Oman, waar hij werd overgedragen aan een Belgische delegatie. Hij landde vrijdagavond op de luchthaven van Melsbroek. Hij werd geruild met de veroordeelde Iraanse terrorist Assadollah Assadi.