OceanGate schort activiteiten op na dodelijk ongeval met Titan

OceanGate schort activiteiten op na dodelijk ongeval met Titan
Foto AFP

De Titan, een duikboot van zowat 6,5 meter lang, raakte op 18 juni vermist toen hij afdaalde richting de in 1912 gezonken Titanic. Nog geen 2 uur na vertrek was het contact verloren gegaan. Pas later, na een dagenlange zoek- en reddingsactie, bleek dat er een implosie had plaatsgevonden. Waarom het vaartuig bezweek onder de hoge druk diep in de oceaan, is niet bekend. Geen van de vijf inzittenden heeft het overleefd. De reddingsacties konden rekenen op een heel wat mediabelangstelling.

Aan boord was onder meer de CEO van OceanGate, Stockton Rush. De brokstukken van Titan werden aangetroffen op de zeebodem, op een diepte van bijna 4.000 meter. Canada en de Verenigde Staten hebben verschillende onderzoeken geopend naar het ongeval, dat plaatsvond in internationale wateren.

Kritiek

OceanGate kreeg meteen veel kritiek te verwerken. Onder meer nadat gerechtelijke documenten uit 2018 bekendraakten, waaruit blijkt dat een vroegere leidinggevende zegt dat hij ontslagen werd na het uiten van ernstige twijfels over de veiligheid van Titan. Volgens David Lochridge was de romp van de onderzeeër niet ontworpen om te duiken tot een diepte van 4.000 meter. Het tuig was slechts ontworpen voor de druk op maximaal 1.300 meter, luidde het.

OceanGate bood volgens de website ook expedities in de Azoren en de Bahama’s aan. Inmiddels is de website donderdagavond, Belgische tijd, offline.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be