De erfgoedwerking ’Littekens van Borgerhout’ focust op lokaal, gevoelig erfgoed in het straatbeeld en peilde naar hoe Borgerhoutenaren de verwijzingen naar het koloniaal verleden zien en ervaren. Ook de kwestie van de gedenksteen voor kolonialen kwam aan bod.
«Even monumentaal»
«Er waren verschillende meningen, zowel voorstanders voor behoud, verwijdering, als duiding», zegt districtsschepen voor Cultuur en Erfgoed Aïssatou Cissé (Vooruit). «De overgrote meerderheid was voor duiding. Dus in plaats van de gedenksteen uit 1949 te verwijderen of te behouden zonder meer, werd gekozen voor de toevoeging van een nieuwe en even monumentale gedenksteen die slachtoffers van het koloniaal verleden herdenkt.»
Erkenning
Met de nieuwe, bijkomende gedenksteen wil het districtsbestuur naar eigen zeggen een belangrijke erkenning geven aan de vele slachtoffers van ons koloniaal verleden, wat nog te weinig expliciet gebeurt. Naast de inhuldiging van de nieuwe gedenksteen werden zondag ook gidsbeurten gehouden langs koloniaal erfgoed in Borgerhout.