Het antwoord zou, zoals zoveel dingen, wel eens kunnen liggen in ouderwetse toxische mannelijkheid, zo blijkt uit een recente studie. Onderzoekers van de Australian National University suggereren dat mannen zich verzetten tegen de overstap naar vleesvrij eten omdat ze zich door het eten van vlees "mannelijker" voelen, terwijl het niet eten van vlees hun mannelijkheid bedreigt.
Mannelijkheid
In het onderzoek werd een grote groep van 4.897 Australiërs onderzocht aan de hand van een online enquête, waarbij werd gekeken naar hun houding ten opzichte van vleesconsumptie en hun zelfgekozen geslacht. Ze peilden in welke mate mannen zich mannelijk en vrouwen zich vrouwelijk voelden, en voerden vervolgens een analyse uit om na te gaan of dit een factor was in hun houding tegenover vlees.
Zij vonden dat mannen die zich als mannelijker identificeerden, minder geneigd waren te overwegen hun vleesconsumptie te verminderen en dat zij vlees eerder als "noodzakelijk" beschouwden. Voor beide geslachten geldt dat mensen met meer gendertypische zelfbeoordelingen vlees eerder als "lekker" en "natuurlijk" beoordeelden, wat suggereert dat deze gevoelens een rol zouden kunnen spelen bij de vraag of zij veganisme of vegetarisme zouden overwegen.
Twee richtingen
De bevindingen ondersteunen eerder onderzoek dat je door gewoon man te zijn minder geneigd bent om te proberen te stoppen met vlees, maar het onderschrijven van typische ideeën over mannelijkheid zou het verschil kunnen verklaren. Interessant is dat vrouwen die zichzelf als vrouwelijker inschatten ook meer geneigd zijn vlees te eten.