Vanaf 2024 zullen alle Vlaamse leerlingen de centrale toetsen op vier momenten in hun schoolcarrière moeten afleggen. Tegen 2027 moeten ze volledig uitgerold zijn.
Bedoeling is om het systeem deze maand een eerste keer uit te testen in ongeveer 700 scholen bij meer dan 21.000 Vlaamse leerlingen uit het vierde leerjaar en het tweede jaar secundair onderwijs.
Vergelijken
«Dankzij deze toetsen krijgen scholen een instrument om zich te vergelijken met andere scholen, met een gelijkaardige populatie», verklaart de minister. Ze zijn «een instrument om in te grijpen bij scholen die onderpresteren». Weyts wijst er wel op dat er nooit enkel op basis van de resultaten gesanctioneerd zal worden, maar dat ze wel de aanleiding kunnen zijn voor een extra doorlichting.
Daarnaast krijgen ook de ouders een zicht op hoe hun kind presteert in vergelijking met andere leerlingen en hoe hij of zij evolueert doorheen het curriculum, klinkt het.
Zo snel mogelijk resultaat
Bij de scholen zegt Weyts veel bereidheid te voelen. Bovendien gebeurt de correctie van de toetsen digitaal en automatisch, dus betekenen ze ook geen extra werk voor de scholen. «Het zal nog een uitdaging worden om zo snel mogelijk met de eerste resultaten te komen. Het is alleszins de bedoeling dat we scholen snel de brutoresultaten kunnen voorleggen», aldus de minister.
Bernard Schatteman, directeur van het Onze-Lieve-Vrouwinstituut, was enthousiast om mee te werken aan de generale repetitie. «We houden van data en werken graag mee aan wetenschappelijk onderzoek», zegt hij. «De toetsen zijn ook een soort van stresstest voor een school.»