Kunnen Europese retailbeleggers koopjesaandelen oppikken als de VS in gebreke blijft met zijn schulden?

Kunnen Europese retailbeleggers koopjesaandelen oppikken als de VS in gebreke blijft met zijn schulden?

(Afbeelding: Statista)

Het vooruitzicht van een Amerikaanse wanbetaling kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de wereldwijde financiële markten. Een dergelijke gebeurtenis zou waarschijnlijk leiden tot een sterke daling van het vertrouwen en zou de markten wereldwijd in onrust kunnen brengen. Hoewel de kans op een daadwerkelijke wanbetaling laag is, kan de marktvolatiliteit die wordt veroorzaakt door de mogelijkheid ervan resulteren in prijsdalingen van aandelen die mogelijk overgewaardeerd zijn. Dit opent mogelijkheden voor Europese retailbeleggers om koopjes te jagen en aandelen te kopen tegen aantrekkelijke prijzen.

(Afbeelding: Schroders

 

Maxim Manturov, Hoofd van Investment Advice bij Freedom Finance Europe, zegt: “Over het algemeen heerst er op dit moment nog steeds onzekerheid over het Amerikaanse schuldenplafond. De hoofdlijn van de onderhandelingen is dat de Republikeinen zoveel mogelijk jaren willen bezuinigen op de binnenlandse uitgaven, terwijl de Democraten een lager niveau van bezuinigingen voorstellen. De Democraten willen in elk akkoord ook beperkingen op de defensie-uitgaven opnemen, terwijl de Republikeinen juist de begroting van het Pentagon willen verhogen ten koste van diepere bezuinigingen op de sociale uitgaven. Maar de kans op wanbetaling is op dit moment in feite extreem laag, aangezien de CDS-markt (credit default swaps) een kans van slechts 3,9% impliceert dat de VS in de komende 12 maanden in gebreke blijft, maar dit is het dubbele van twee maanden eerder en bijna 10 keer hoger dan aan het begin van het jaar, dus een verhoogd risico, maar het is nog steeds onder wat het was in 2011, namelijk 6,9% en 3,8% voor vergelijkbare geschillen over het plafond van de overheidsschuld in 2013.

 

Een mogelijke strategie voor Europese beleggers is om hun aandacht te richten op kwaliteitsbedrijven die mogelijk ondergewaardeerd zijn vanwege de marktonrust rond een mogelijke wanbetaling. Dit betekent dat beleggers aandacht moeten besteden aan de fundamentele waarde van een bedrijf en niet alleen aan de tijdelijke marktvolatiliteit. Bedrijven met sterke financiële fundamenten, een gezonde cashflow en een robuust bedrijfsmodel kunnen aantrekkelijke investeringsmogelijkheden bieden, zelfs in onzekere tijden. Door te focussen op deze fundamentele aspecten, kunnen Europese retailbeleggers mogelijk profiteren van ondergewaardeerde aandelen en zien ze potentieel grotere rendementen wanneer de markt zich stabiliseert.

 

Daarnaast kunnen Europese beleggers profiteren van diversificatie. Een mogelijke Amerikaanse wanbetaling zou waarschijnlijk voornamelijk invloed hebben op de Amerikaanse markten, terwijl Europese markten mogelijk minder direct getroffen worden. Door hun portefeuilles te diversifiëren met aandelen van Europese bedrijven, kunnen beleggers het risico spreiden en hun blootstelling aan de Amerikaanse markten verminderen. Dit kan hen in staat stellen om potentiële koopjes op de Europese markten te benutten en hun portefeuilles te beschermen tegen de gevolgen van een eventuele Amerikaanse wanbetaling.

 

De schulden van de Verenigde Staten zijn een belangrijk aspect dat beleggers in overweging moeten nemen bij het nemen van investeringsbeslissingen. Beleggen in ETF's kan een strategie zijn om blootstelling aan de Amerikaanse schuldmarkt te krijgen. ETF's bieden beleggers de mogelijkheid om te investeren in een breed scala aan obligaties en effecten die de Amerikaanse schuld vertegenwoordigen, waaronder staatsobligaties en schuldpapier van overheidsinstanties. Door te beleggen in ETF's die gericht zijn op de Amerikaanse schuldmarkt, kunnen beleggers profiteren van potentiële rendementen en diversificatie van hun portefeuille. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat beleggen in schuldgerelateerde ETF's risico's met zich meebrengt en beleggers moeten zorgvuldig onderzoek doen en rekening houden met de huidige economische omstandigheden voordat ze investeringsbeslissingen nemen. Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een financieel adviseur voordat je besluit om te beleggen in ETF's of andere financiële instrumenten.

 

Het is echter belangrijk om op te merken dat het voorspellen van marktbewegingen en het profiteren van eventuele koopjes op de markt een uitdaging kan zijn. De marktvolatiliteit kan onvoorspelbaar zijn en beleggers moeten voorzichtig zijn bij het nemen van beleggingsbeslissingen. Het is essentieel om grondig onderzoek te doen, rekening te houden met het risico en te zorgen voor een gediversifieerde portefeuille.

 

Hoewel de kans op een Amerikaanse wanbetaling laag is, kan de dreiging ervan leiden tot marktvolatiliteit en potentiële koopjes op de aandelenmarkt. Europese retail beleggers kunnen mogelijk profiteren van deze situatie door ondergewaardeerde aandelen te kopen en te profiteren van mogelijke rendementen wanneer de markt stabiliseert. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn, grondig onderzoek te doen en een gediversifieerde portefeuille te behouden. Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kunnen Europese retailbeleggers mogelijk kansen benutten die voortvloeien uit de dreiging van een Amerikaanse wanbetaling.