«Videogames zijn veel meer dan een asociaal tijdverdrijf of een bron van blind genot», vertelt Daneels. De onderzoeker stelt dat games net kunnen bijdragen tot een bevredigend leven. «Het was Aristoteles die begon met de zoektocht naar een ’goed leven’ en zelfontplooiing. Gamen kan ook een diepere, betekenisvolle ervaring oproepen.»
Hartverwarmende momenten
Uit een bevraging bij 900 mensen concludeerde Daneels dat gamers de zogenaamde ‘eudaimonische’ ervaringen niet actief opzoeken, maar eerder toevallig tegenkomen tijdens het spelen. Aan de hand van gesprekken met meer dan vijftig Vlaamse jongeren tussen 12 en 18 jaar, kreeg Daneels een concreet beeld van die gelukkige ervaringen bij gamers.
«Wat telkens terugkwam in de diepte-interviews is hoe jongeren diepere ervaringen ondervinden wanneer ze het gevoel hadden sociaal verbonden te zijn met hun medespelers», weet de onderzoeker. «Hartverwarmende of bedroevende momenten in een game dragen bij tot een diepe beleving.»
Reputatie opblinken
Wat zorgt voor gelukkige momenten en reflectie zijn volgens Daneels de verhaallijnen waarbij je als speler plots een moreel dilemma krijgt voorgeschoteld. «De spelers worden betrokken bij het hoofdthema in het gameverhaal, bijvoorbeeld een evoluerende familieband, en ze kunnen dat verhaal zelf sturen via keuzemogelijkheden.»
Met zijn doctoraatsonderzoek hoopt Daneels de reputatie van videogames op te blinken. «Momenteel kampt gamen nog altijd met een bedenkelijk imago. Het cliché van spelletjes spelen als nutteloos tijdverdrijf leeft nog steeds. Deze bevindingen tonen aan dat gamen anno 2023 allesbehalve oppervlakkig hoeft te zijn.»