Economen en beleidsexperts waarschuwen voor toestand overheidsfinanciën

Economen en beleidsexperts waarschuwen voor toestand overheidsfinanciën
Foto Belga

In de open brief - die verscheen in zakenkranten De Tijd en L’Echo - waarschuwen de experten dat een combinatie van oplopende tekorten en de komende vergrijzingsfactuur ertoe leidt dat onze overheidsfinanciën op een «onhoudbaar traject» zitten. Tegen 2050 kan de overheidsschuld zonder ingrijpen oplopen tot meer dan 200% van het bbp, klinkt het. En als het tegenzit met de rentestijging, wordt dat al snel meer dan 300%.

Moeten ingrijpen

De overheden moeten ingrijpen, bepleiten de ondertekenaars. Een oplossing zal «jarenlange inspanningen» vergen. Concreet moet werk worden gemaakt van een geloofwaardig meerjarentraject om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen. Er moeten maatregelen genomen worden om meer mensen aan het werk te krijgen in de private sector, pensioenen en gezondsheidszorg moeten worden hervormd, het groeipotentieel van de economie moet worden versterkt, De begrotingscontrole van dit voorjaar is voor de regering alvast «de laatste kans» om noodzakelijke stappen te nemen, zeggen ze.

De open brief werd ondertekend door 49 Belgische economen en beleidsexperts.

Vooruitzichten

Kredietbeoordelaar Fitch stelde vorige week de vooruitzichten voor ons land al naar beneden bij, onder meer verwijzend naar de overheidsschuld. De mogelijkheid dat de Belgische kredietwaardigheid wordt verlaagd, bestaat dus. En vandaag/vrijdag nabeurs komt een ander ratingbureau - Standard & Poor’s - met nieuwe vooruitzichten voor ons land.