Dodentol natuurbranden Hawaï blijft oplopen: «Grootste natuurramp van onze geschiedenis»

Dodentol natuurbranden Hawaï blijft oplopen: «Grootste natuurramp van onze geschiedenis»
AFP / P. T. Fallon

De brandweer is donderdagnacht plaatselijke tijd nog steeds bezig met het bestrijden van de vuurzee in Laihana. Intussen zijn duizenden inwoners en toeristen al geëvacueerd uit de getroffen gebieden in de archipel. Op beelden zijn duizenden volledig uitgebrande gebouwen te zien aan de oceaankust. Volgens de website PowerOutage zaten donderdagmiddag ongeveer 11.000 huizen en bedrijven nog steeds zonder stroom.

Duizenden mensen zonder onderdak

Gouverneur Green spreekt over de grootste ramp in de geschiedenis van de staat. «In 1960 hadden we 61 doden toen een enorme golf Big Island onder water zette», klinkt het. Green verwacht dan ook dat het huidige dodental nog verder zal oplopen.

Daarnaast zitten ook «duizenden» mensen zonder woonst, zo zegt gouverneur Josh Green. «We gaan duizenden personen een onderdak moeten bieden», klinkt het. Zo zijn de autoriteiten van de eilandengroep op zoek naar «tweeduizend kamers» om aan de eerste behoeften te voldoen. Hiervoor nemen ze momenteel contact op met hotels in de archipel. Verder riep de gouverneur de eilandbewoners ook op om solidair te zijn en ontheemden een plek te geven bij hen thuis.

Verrast door de vlammen

Aangewakkerd door de harde wind en de kracht van orkaan Dora, die momenteel over de Stille Oceaan trekt, hebben de branden zich zo snel verspreid dat de bevolking verrast werd. Volgens de kustwacht hebben ongeveer honderd inwoners zich in zee gegooid om aan de vlammen te ontsnappen.

President Joe Biden heeft intussen de ramptoestand afgekondigd, waardoor er aanzienlijke federale hulp zal vrijkomen om de hulpverlening, noodhuisvesting en wederopbouw te financieren.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be