Dit zijn de Kinder- en Tienerwoorden van het Jaar

Dit zijn de Kinder- en Tienerwoorden van het Jaar
IMAGEBROKER

Kinderen en tieners konden tot zondagavond stemmen voor het Kinder- en Tienerwoord via respectievelijk Ketnet en de Instagrampagina nws.nws.nws. Zo’n 34.760 kinderen en 39.071 jongeren brachten hun stem uit.

Kinderwoord van het jaar ‘bro’ haalde het met 37% van de stemmen van ‘aina’, ‘oh my days’, ‘gast’ en ‘heftig’. ‘Bro’ gebruik je als aanspreking voor vrienden (jongens en meisjes), bijvoorbeeld: «Bro, ik heb je echt al lang niet meer gezien!»

‘Heftig’ werd Tienerwoord van het jaar, met 29% van de stemmen. Andere genomineerden in die categorie waren ‘broer’, ‘drm’, ‘hayek’ en ‘rawr’. ‘Heftig’ wordt gebruikt om iets te benadrukken, zowel positief als negatief. Bijvoorbeeld: «Morgen drie toetsen? Amai, heftig.»

Meer Nederlandstalige inzendingen

Het is de eerste keer dat een Nederlandstalig woord Tienerwoord van het jaar wordt. Kinderen en jongeren stuurden dit jaar ook opvallend meer Nederlandse woorden in, klinkt het bij VRT. De omroep verwijst naar de populariteit van artiesten zoals Pommelien Thijs, Brihang en Camille die in het Nederlands zingen, als mogelijke oorzaak.

«Jongeren zijn het vandaag zo gewoon om in het Engels te lezen, te gamen en te chatten. Omdat ze die Engelse woorden zoveel gebruiken, verliezen die hun glans en kan er een soort tegenreactie ontstaan», verklaart Freek van de Velde, taalkundige van de KU Leuven. «Via YouTube en TikTok komen jongeren ook weer meer in contact met aanbod uit Nederland. Die invloed is er dus ook. ‘Heftig’ is typisch Nederlands.»

Vorig jaar was ‘slay’ het favoriete woord van de Vlaamse kinderen, terwijl ‘smash’ won bij de tieners.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be