Schuldenaars krijgen vaak te maken met verschillende partijen. Neem bijvoorbeeld de schuldeiser. Dit is een persoon of bedrijf aan wie je geld verschuldigd bent. Wanneer een schuldeiser het moeilijk vindt om een schuld te innen, kan deze eiser een incassobureau inschakelen. Dit is een extern bedrijf dat gespecialiseerd is in het innen van schulden. Het neemt de taken van de schuldeiser uit handen en zal hiervoor een vergoeding ontvangen. Ook kan men een beroep doen op een deurwaarder. Dit is een ambtenaar die wettelijk gemachtigd is om schulden in te vorderen, zowel op minnelijke als op gerechtelijke wijze.
Incassobureau en het betwisten van een vordering
Als een incassobureau contact met je opneemt, gaat het om een minnelijke schuldinvordering. Dit betekent dat het bureau je verzoekt om de schuld te betalen. Dit gebeurt zonder de tussenkomst van de rechtbank. De schuld is dus nog niet officieel vastgesteld. Je kunt de vordering nog betwisten als je het niet eens bent. Neem deze situatie echter serieus en reageer altijd, ook als je het oneens bent met de claim. Als je er zelf niet uitkomt, kunnen jullie naar de rechtbank stappen. Vaak staat een incassobureau wel open voor onderhandelingen en kan er nog een betalingsregeling worden getroffen. Ook als je niet kunt betalen, is het met andere woorden belangrijk om te reageren. Houd er rekening mee dat er extra kosten in rekening kunnen worden gebracht.
De twee petten van de deurwaarder
Een deurwaarder kan twee petjes opzetten. In de eerste plaats kan hij de schuld minnelijk invorderen, zoals een incassobureau dat ook doet. Ook hier staat de schuld dus nog niet helemaal vast en kan je deze nog betwisten. Maar een gerechtsdeurwaarder kan ook een gerechtelijke invordering betekenen. Dat wil zeggen dat de rechtbank al heeft beslist dat je moet betalen. De gevolgen van het niet betalen bij een gerechtelijke invordering kunnen veel ernstiger zijn, inclusief loonbeslag of de openbare verkoop van je eigendommen.
Hulp inroepen bij financiële problemen
Er zijn verschillende instanties die je kunnen helpen als je te maken krijgt met financiële problemen. Het OCMW (Openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn) of het CAW (Centrum algemeen welzijnswerk) zijn hier voorbeelden van. Zij kunnen verschillende vormen van hulp aanbieden, zoals budgetbegeleiding, budgetbeheer en schuldbemiddeling. Daarnaast kan een collectieve schuldenregeling ook een mogelijkheid zijn. Voor meer informatie over wat je kunt doen bij schulden kun je ook terecht op de website Eerste Hulp bij Schulden, een initiatief van Steunpunt Mens en Samenleving vzw met steun van de Vlaamse overheid.