Van de deelnemende studenten geeft 53 % aan op kot te zitten. «Daarbij blijkt dat de kamer met gedeelde voorzieningen de populairste vorm is», zegt Jurgen Ral, directeur van Brik. «Al omvat ’op kot’ ook andere woonvormen, zoals een studio en cohousing.»
Engelstaligen betalen meer
De bevraagde studenten betalen gemiddeld 531 euro huurgeld per maand, blijkt uit de resultaten van het onderzoek. Toch is er een belangrijk verschil bij Nederlandstalige en Engelstalige studenten. De Engelstalige en internationale student betaalt al gauw gemiddeld 580 euro per maand, de Nederlandstalige student gemiddeld 496 euro per maand. Een kwart van de bevraagde kotstudenten geeft aan moeilijkheden te hebben bij het betalen van de huur.
Bij de studenten die niet op kot zitten, geeft ruim een derde aan dat het gewoonweg te duur is om op kot te gaan. «Het aanbod aan betaalbare studentenkamers is onvoldoende ten opzichte van de groeiende vraag», vult Ral aan. «We roepen de Brusselse beleidsmakers op om eindelijk werk te maken van een duidelijk kader om meer betaalbare studentenkamers mogelijk te maken.»
Grootste studentenstad van het land
«Brussel is de grootste studentenstad van ons land. We moeten die tienduizenden jongeren dan ook de kans geven om ten volle te genieten van het Brusselse studenten- en stadsleven. Het vinden van een betaalbaar en kwaliteitsvol kot is daar een belangrijk onderdeel van», zegt Vlaams minister van Brussel, Jeugd, Media en Armoedebestrijding Benjamin Dalle (CD&V).