Brand vrachtschip Waddeneilanden: dode en verschillende gewonden

Brand vrachtschip Waddeneilanden: dode en verschillende gewonden
Foto AFP

Volgens de kustwacht probeerde de bemanning zelf de brand te blussen, maar lukte dat niet. «De brand breidde zich steeds verder uit, waardoor een evacuatie werd opgestart. De bemanningsleden werden met helikopters en reddingboten van boord gehaald», aldus de Nederlandse kustwacht in een liveblog. «Helaas is een bemanningslid overleden en zijn er meerdere gewonden.»

Zeer ernstige situatie

Waardoor het ene bemanningslid omkwam, kon een woordvoerder nog niet zeggen. Zeven bemanningsleden zijn overboord gesprongen en opgepikt door vaartuigen ter plaatse. De rest is met helikopters van de kustwacht van boord gehaald. «Het was een zeer grote brand, met zeer veel rookontwikkeling. Het was een zeer ernstige situatie aan boord. De kapitein besluit of wordt geëvacueerd of niet. Op een gegeven moment was de situatie zo nijpend dat werd besloten van het vaartuig te springen. Er waren reddingseenheden in het water, die hebben hen eruit gevist.»

Stuurloos

Het Panamese schip Fremantle Highway, dat zowat 27 kilometer boven de kust van het Waddeneiland ligt, was op weg vanuit het Duitse Bremerhaven naar Port Said in Egypte. Het 200 meter lange schip vervoert 2.857 auto’s, waaronder 25 elektrische wagens. De melding dat er brand aan boord was, kwam rond middernacht binnen bij de hulpdiensten.

Het brandende schip drijft momenteel stuurloos rond. Volgens de woordvoerder van de kustwacht is het lastig een brand op zee onder controle te krijgen. Daarbij is ook het blussen van elektrische auto’s niet makkelijk. Er wordt wel geprobeerd om het vuur «enigszins» onder controle te krijgen. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse kustwacht kan de brand nog dagen duren, evenals het mogelijk bergen ervan.

Een van de scenario’s is dat het schip zal zinken. Er zijn volgens de woordvoerder meerdere bergingsschepen onderweg. Die moeten de situatie onder controle krijgen als het vrachtschip gaat zinken.

Alles wat je echt wilt weten, vind je op metrotime.be