Bevolking Japan blijft razendsnel krimpen: 800.000 inwoners minder op één jaar tijd

Bevolking Japan blijft razendsnel krimpen: 800.000 inwoners minder op één jaar tijd
Foto Zoonar

Fumio Kishida, de eerste minister van Japan, heeft het over een crisis. Al 14 jaar op rij krimpt en vergrijst de bevolking van Japan. De regering nam al verschillende initiatieven om het geboortecijfer op te krikken, maar de maatregelen bieden weinig soelaas. Al in januari waarschuwde Kishida dat het land mogelijk binnenkort niet meer alle «sociale functies» zal kunnen vervullen.

Recordkrimp

Nieuwe cijfers bevestigen opnieuw dat het niet de goede richting uit gaat. In 2022 overleden 1,56 miljoen Japanners, een recordaantal, terwijl er slechts 771.000 geboren warden. Het geboortecijfer zakt daarmee voor het eerst sinds de metingen onder de 800.000. Het aantal migranten steeg met 10%, maar dat is lang niet genoeg om het tij te keren. Japan telt nu 122,42 miljoen inwoners.

Neveneffecten

De demografische crisis heeft een grote impact. Zo zijn meer dan de helft van de Japanse steden onderbevolkt en moeten verschillende scholen sluiten. Meer dan 1,2 miljoen zaken met eigenaars boven de 70 hebben geen opvolgers klaarstaan. Zelfs de yakuza zit volgens The Guardian in de slop: de meerderheid van de criminelen zijn nu ouder dan 50. Meer yakuza-leden zijn in de zeventig dan in de 20. Ook porno met oudere acteurs kent een verrassende piek.

Japan is niet het enige land met een bevolkingskrimp. Ook naburige landen Taiwan en Zuid-Korea worstelen met een dalend geboortecijfer.