5 tips om een kleine woning in te richten

5 tips om een kleine woning in te richten
  1. Multifunctionele meubels zijn je beste vrienden

Als je maar een beperkte ruimte hebt, is het erg aangeraden om te investeren in meubelstukken die meerdere functies hebben. Denk bijvoorbeeld aan een slaapbank, een eettafel met opbergruimte, of een koffietafel die je kunt omtoveren tot een bureau. Deze slimme meubels zorgen ervoor dat je ruimte kunt besparen zonder in te leveren op comfort en functionaliteit… en dat is nu precies wat je wil! 

Ga de hoogte in

Als je vloeroppervlakte beperkt is, is het tijd om de hoogte in te gaan. Maak gebruik van de verticale ruimte die je ter beschikking hebt, door hoge planken aan de muur te bevestigen voor boeken, decoratie en opbergdozen. Een tip? Kies voor een stapelbed met een open ruimte eronder. Zo kan je onder je matras nog een gezellige zithoek creëren met een fauteuil en een salontafel. 

Slimme opbergruimte op maat

Zeker bij kleinere woningen kan het de moeite lonen om op maat gemaakte kasten en opbergsystemen te laten maken. Zo worden alle mogelijke hoekjes en kantjes optimaal benut als opbergruimte. Een tip? Kies voor kasten met schuifdeuren in plaats van openslaande deuren om ruimte te besparen. 

  1. Houd het licht en luchtig

Lichte kleuren op de muren, vloeren en meubels kunnen wonderen verrichten in een kleine ruimte. Licht weerkaatst namelijk en creëert daardoor de illusie van ruimte. Vermijd zeker zware gordijnen en kies in plaats daarvan voor lichte, transparante stoffen die het natuurlijke licht binnenlaten. Plaats ook strategisch spiegels in de ruimte, omdat deze het licht reflecteren en de ruimte groter doen lijken. Voor grotere meubelen zoals een oorfauteuil, tafel, stoelen en dergelijke, kies je best ook voor lichte kleuren. 

Minimaliseer en organiseer

Last but not least, probeer enkel spullen in huis te halen die je echt nodig hebt en houd de ruimte georganiseerd. Ga regelmatig eens door je spullen en doneer, verkoop of gooi weg wat je niet meer nodig hebt. Een opgeruimde ruimte oogt niet alleen groter, maar het maakt het ook gemakkelijker om de orde te bewaren in je kleine woning. Het is slim om te investeren in handige opbergoplossingen zoals lades onder het bed en manden voor losse spullen.