Groep Anthony Martin en de Antwerpse Brouw Compagnie hebben de handen in elkaar geslagen om de Martin’s Pale Ale nieuw leven in de blazen. Jarenlang was het Pale Palelleke ( lees: Pellelleke) een legendarisch bier in Antwerpen. Dankzij het geluk en het harde werk van de Martins, keerde het hoppige en bittere Pale Ale'ke in april 2022 terug naar de Seefhoek. Vandaag is het Pale Ale’ke terug en beter dan ooit, klaar om zijn plaats als een legendarisch bier in Antwerpen terug te veroveren.
Woelige geschiedenis
Het verhaal van Martin’s Pale Ale startte in 1909, toen John Martin op 24-jarige leeftijd van Engeland naar de haven van Antwerpen verhuisde. Daar lanceerde hij een drankhandel van likeuren en speciale bieren die zo populair werd dat hij op de Everaertstraat 105 zijn eerste bottelarijlijn installeerde. Het was de start van een bloeiende business. Helaas gooit de wereldpolitiek roet in het eten. De Eerste Wereldoorlog doorstond Martin maar nipt, tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat hij naar Engeland. Pas daarna kan Martin zijn comeback maken in Antwerpen met wat uiteindelijk zijn meesterwerk zal worden: de Martin’s Pale Ale.
Antwerpse droom
Toch ontbrak er nog iets op het palmares: een brouwerij in Antwerpen, waar het bier helemaal thuis kan komen op de plek waar het allemaal begon. Met de hulp van de lokale en ambachtelijke brouwerij Antwerpse Brouw Compagnie, opgericht door koppel Johan Van Dyck en Karen Follens, kon die droom verwezenlijkt worden. «Toen wij tien jaar geleden de brouwerij zijn gestart, hadden we een heel duidelijk doel: Antwerpen als bierstad en de Antwerpse bieren terug op de kaart zetten», zegt Johan Van Dyck van de Antwerpse Brouw Compagnie. De Martin’s Pale Ale bleek het perfecte bier om exact dat te doen.
Origineel recept, nieuwe look
Johan Van Dyck profiteerde van het geheugen van Anthony Martin, Johns kleinzoon, om het originele recept te vinden. Het resultaat is een zachte, lichtjes gezouten Engelse Pale Ale met subtiele noten van karamel, chocolade en nobele mout. Een gebalanceerd, bronzen bier, met een Antwerpse toets. Ook het flesje kreeg een nieuwe look, dankzij kunstenaar Stefaan Ooms. Hij combineerde een beeld uit de jaren ’90 dat hij kreeg van Anthony met de stijl van de jaren ‘50 tot één powercaptain: Martin’s. Op Miss Martins arm prijkt het zeilschip waarmee John Martin meer dan een eeuw geleden dit avontuur startte. Die iconische Belgische Pale Ale zal in de loop der jaren tal van gouden medailles winnen, waaronder die voor ‘Best Special Belge’ op de prestigieuze Brussels Beer Challenge.
«Sinds bekend raakte dat het bier terug is, vragen veel cafébazen naar het bier», glundert achterkleinzoon Jonathan Martin. «Dat is mooi om te zien. Mijn overgrootvader zou heel trots zijn.»