Marc Roger is verantwoordelijk voor de Hygiëne en Gezondheid van Gebouwen bij Hainaut Vigilance Sanitaire. Deze provinciale instelling beschikt over het enige laboratorium dat radon analyseert in België. Hij beantwoordde onze vragen.
Hoe weet ik of er radon in mijn woning is?
Radon wordt gemeten met een passieve sensor. Het is een klein plastic voorwerp waarin zich een film bevindt die gevoelig is voor de radioactieve straling van radon. De sensor moet in een leefruimte geplaatst worden, bij voorkeur op de gelijkvloers.
Hoe verloopt de test?
Het is wetenschappelijk bepaald dat radon over een periode van drie maanden wordt gemeten. Gedurende deze tijd mag de detector niet verplaatst worden. De tests worden uitgevoerd in de winter, omdat het de periode is waarin mensen de neiging hebben om zich terug te trekken in hun woningen. Ze verluchten minder, waardoor radon in huis blijft hangen en ze dus meer blootgesteld zijn.
Hoe kom ik aan een radondetector?
De gemakkelijkste manier is om hem online te bestellen op http://www.radonactie.be. Het is ook mogelijk de aanvraag telefonisch te doen op 065/403.610. Een radondetector kost 20 en wordt per post verstuurd. Het is belangrijk om het bijgevoegde formulier in te vullen en de plaatsingsdatum te noteren. Ik raad de bewoners aan om een herinnering in hun agenda te plaatsen, zodat ze niet vergeten de detector na drie maanden terug te sturen.
Als het resultaat positief is, d.w.z. meer dan 300 Becquerel per m³ (de radonconcentratie die in woningen en bedrijven niet mag worden overschreden), geven we advies over mogelijke oplossingen. Als de concentratie zeer hoog is, boven de 600 Bq, bieden wij een gratis expertise aan bij u thuis om u specifieke aanpassingen voor te stellen. Als het voorgestelde advies is toegepast, herdoen we een gratis test om de radonconcentratie opnieuw te meten en de kwaliteit van het gedane werk te controleren.
Volgende week zal een expert de remediërings- en preventiemethodes van radon toelichten.
Vul onze quiz in en maak kans op een gratis radon test!
Meer info: www.fanc.fgov.be http://www.radonactie.be