Christophe Demotte werkt voor het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf) waar hij zich voornamelijk bezighoudt met ventilatie en verwarming. Hij heeft ook deelgenomen aan verschillende studies gewijd aan de bescherming tegen radon.
Hoe voorkom je dat radon een woning binnenkomt?
De eenvoudigste techniek is het leggen van een radonbestendig membraan op de fundering van het gebouw. Het is niet duur en het verhoogt de totale bouwprijs van de woning nauwelijks. Er bestaan ook bijkomende afzuigtechnieken die niet duur zijn om onder de vloerplaat te installeren. Als je met een kelder bouwt is het iets ingewikkelder omdat je de vloerplaat en de muren moet beschermen. In bestaande gebouwen kunnen scheuren afgedicht worden of kan er een afzuiging onder de vloerplaat geplaatst worden.
Welke strategie moet je volgen om radon uit huis te halen?
Om radon te bestrijden, werken we altijd van onder naar boven. Als we er niet in geslaagd zijn om radon onder de vloerplaat te blokkeren, zullen we proberen het in de kelder op te zuigen en daarna in het woongedeelte. In een kelder kan het soms volstaan om eenvoudig een ventilator ter hoogte van het kelderraam te plaatsen om de met radon beladen lucht op te zuigen en naar buiten te evacueren. Soms kan men ook lucht blazen in de kelder om een soort luchtkussen te creëren dat de radon tegenhoudt. Als het probleem niet in de kelder kan behandeld worden, moet dat in de leefruimtes gebeuren door ventilatie, bij voorkeur via mechanische aandrijving.
Maar eerst en vooral is een goede diagnose essentieel. Als je niet de juiste metingen doet, kun je geen oplossing bedenken. Om radon te verwijderen, bestaan er een hele reeks technieken die aangepast moeten worden naargelang het geval (zien Technische Voorlichting N°211 van het WTCB). Om dit te doen, is het noodzakelijk een beroep te doen op professionals die het probleem als geheel begrijpen.
Vul onze quiz in en maak kans op een gratis radon test!
Meer info: www.fanc.fgov.be http://www.radonactie.be