Er schuilt meer gevaar in huishoudelijke producten dan je denkt

Er schuilt meer gevaar in huishoudelijke producten dan je denkt

Door de coronacrisis en de bijbehorende behoefte om veelvuldig te ontsmetten, gaat het aantal ongelukken bovendien in stijgende lijn. Gemiddeld komen er nu bijvoorbeeld dubbel zoveel ongevallen met bleekwater en vijf keer zoveel ongevallen met handgel voor.

Om zulke ongelukken zoveel mogelijk te vermijden, hou je best drie gouden regels voor ogen:

? Bewaar ten eerste chemische huishoudproducten altijd buiten het zicht en het bereik van kinderen.

? Ten tweede doe je er goed aan ze na elk gebruik onmiddellijk goed af te sluiten, zelfs als je de fles maar even opzij zet.

? Lees ten slotte altijd grondig het etiket voor gebruik en check de gevarensymbolen.

Bleekwater: pas op voor chemische dampen

Het gebruik van bleekwater, in de volksmond ook wel gekend als ‘javel', kende door de coronacrisis echt een boost. Poetsen met javel doe je echter met mate: bij een coronabesmetting in je gezin kan je harde oppervlakken met verdund bleekwater schoonmaken, maar anders kan je blijven poetsen met het schoonmaakmiddel dat je altijd gebruikt. Meng zeker en vast nooit bleekwater met zure producten zoals toiletreiniger en ontkalkers of azijn, want zo ontstaan er giftige dampen. Giet daarnaast nooit javel over in andere (drink)flessen en laat bleekwater en toiletreiniger niet naast het toilet staan. Je lichaam en handen grondig wassen doe je gewoon met water en zeep en dus zeker nooit met bleekwater.

Schuimende producten: één slok is te veel

In vergelijking met de meeste huishoudelijke producten lijken schuimende reinigingsproducten zoals handafwasmiddelen, shampoo en douchegels een pak minder chemisch en dus minder gevaarlijk. Al zijn deze producten niet giftig, ze irriteren wel. Als jij of je kind per ongeluk een slok nemen, kan dat braken veroorzaken. Als het product in je luchtwegen komt, begin je te hoesten met mogelijk zelfs een longontsteking tot gevolg. Niets leuker dan bellenblazen, maar blijf in de buurt en houd bij de allerkleinsten zelf de bellenblazer vast. Zelf slijm maken is een activiteit waar heel wat kinderen dol op zijn. Maar wist je dat je producten als lenzenvloeistof en afwasmiddel kan vervangen door het veiligere en gezondere maïszetmeel?

Wat te doen bij een ongeval met chemische huishoudproducten? Bel voor professioneel advies altijd meteen het Antigifcentrum op het gratis nummer 070 245 245.

Bestel de brochure van de FOD Volksgezondheid vol praktische tips over hoe ongevallen te vermijden via lezenvoorgebruik.be!