Boris Dehandschutter werkt op de afdeling Toezicht op het grondgebied en natuurlijke straling van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle. We stelden hem een paar vragen.
Wat is radon?
Radon is een natuurlijk radioactief gas. Het is afkomstig van het radioactief verval van uranium, een zwaar element dat over de hele wereld in de bodem en in gesteentes wordt aangetroffen, maar met variabele concentraties. De concentratie van dit reuk- en kleurloze gas, dat alleen met een detector kan worden waargenomen, kan hoog oplopen in gesloten ruimtes zoals woningen, werkplekken of scholen.
Wat zijn de gezondheidsrisico's?
Wanneer radon wordt ingeademd, wordt het longweefsel blootgesteld aan radioactieve alfadeeltjes die dit gas en haar vervalproducten uitzendt. Door hun zeer hoge energie kunnen ze longweefsel bestralen en schade toebrengen aan het DNA van de longcellen. Decennia van blootstelling aan hoge radonconcentraties verhoogt het risico op het ontwikkelen van longkanker. Geschat wordt dat 7 tot 8% van de gevallen van longkanker in België verband houden met blootstelling aan radon, dat is ongeveer 500 sterfgevallen per jaar.
Zijn er variaties op het grondgebied?
Gezien de samenstelling van de ondergrond lopen sommige gebieden meer risico dan andere. In België geeft vooral schist aanleiding tot hogere radonconcentraties. In de Ardennen of in bepaalde gebieden van Waals-Brabant of de provincie Namen bestaat er een groter risico op hoge concentraties. In gebieden met veel kalksteen in de ondergrond vinden we plaatselijk ook hoge waarden. In het noorden van het land is dat veel minder, maar de concentratie is ook afhankelijk van de ventilatie en de woninginrichting. De enige manier om te weten of er een probleem is, is een test doen.
Volgende week zal een expert u uitleggen hoe u radon in uw huis kan meten.
Vul onze quiz in en maak kans op een gratis radon test!
Meer info: www.fanc.fgov.be http://www.radonactie.be