1. Zorg voor een creditkaart op naam
Om een auto te huren is een creditcard op naam van de hoofdbestuurder vereist om de waarborg te voldoen. Zorg dus dat de bestedingslimiet indien nodig is aangepast én dat je je pincode van je kredietkaart kent. Voordat je een auto huurt, is het ook belangrijk om te weten wie er gaat rijden. Als je een jonge chauffeur bent of ouder dan 65, kijk je best na of er een leeftijdsgrens geldt. Meestal is het zo dat bestuurders minstens 21 jaar oud moeten zijn en minimaal een jaar hun rijbewijs moeten hebben. Soms is die minimumleeftijd 25 jaar. Daarnaast is het belangrijk dat iedereen die wil rijden op het huurcontract staat, want wie er niet op staat, is niet verzekerd. Zorg ook dat alle bestuurders een geldig identiteitsbewijs mee hebben en kijk na of er een internationaal rijbewijs vereist is op je vakantiebestemming.
2. Stippel je route goed uit
Het is ook handig om vooraf een goed idee te hebben van hoe lang je de auto precies nodig hebt en welke route je tijdens je vakantie wilt afleggen. Zo kun je heel wat besparen. Bij autohuur geldt namelijk de 24-uursregel (bv. start je huur op zaterdag om 10u00, dan is één huurdag tot de volgende dag om 10u00). Zelfs als je de auto dus maar twee uurtjes langer wil gebruiken, betaal je een volledige huurdag. Stippel je route daarom goed uit, zodat je het maximale uit je autohuur kunt halen. Kies ook voor een ophaalpunt dat jou het makkelijkst uitkomt. Of dat nu de luchthaven, een locatie in de stad of een treinstation is. Daarnaast is het in veel gevallen mogelijk om je huurauto op een andere plek in te leveren dan waar je hem hebt opgehaald. One-way autohuur is dan ook ideaal voor een roadtrip. Ben je van plan om tijdens je vakantie meerdere landen te doorkruisen? Controleer dan bij de reservering van je wagen of grensoverschrijding mogelijk is en zorg ervoor dat je dit meteen aanvraagt.
3. Kies de juiste auto
Dubbelcheck bij de reservatie van je huurauto of je de juiste auto kiest. Hou daarbij rekening met het aantal personen dat meerijdt. Zorg dat iedereen comfortabel kan zitten en dat alle bagage in de kofferruimte past. Het zou zonde zijn als je er pas op je bestemming achter komt dat de auto te klein is. Bovendien is het belangrijk dat je een auto kiest die geschikt is voor het traject dat je gaat rijden. Als je bijvoorbeeld richting bergachtig gebied trekt, kies je beter voor een grotere auto met een zwaardere motor, dan wanneer je in een stad zou rijden.
4. Maak het jezelf makkelijk
Wil je graag de wachtrij overslaan of heb je nood aan accessoires zoals een gps of kinderzitje, dan kan je die alvast aanvragen bij de reservering van je wagen. Zo is het in het hoogseizoen soms behoorlijk druk aan de autohuurbalie waardoor de wachtrijen extra lang kunnen zijn. Verder breng je best zelf een AUX-kabel en telefoonhouder mee als je graag muziek luistert of de gps van je smartphone wil gebruiken.
5. Let op de verkeersregels in het buitenland
Ga je naar een bestemming als het Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland, Thailand of Zuid-Afrika? Weet dan dat ze hier links rijden. Dit kan soms voor een extra dosis stress zorgen. Boek je een automaat dan kan je je volop focussen op het links rijden. Rijd je toch liever handgeschakeld? Doe dan misschien een paar oefenrondjes op de parking alvorens de openbare weg op te gaan. Zorg er tot slot voor dat je op voorhand de verkeersregels van je vakantiebestemming kent. Op die manier kun je onaangename boetes en de administratiekosten voor de verwerking van die boetes vermijden. Zo maak je je vakantie niet onnodig duur.