Van plan om met Ryanair te vliegen deze zomer? Zet je dan maar schrap. De Franse luchtverkeersleiders hebben de afgelopen maanden verschillende keren gestaakt en ze zijn niet van plan om daar snel mee te stoppen. Die stakingsacties treffen niet alleen Frankrijk, het hele Europese luchtruim ondervindt daardoor hinder.
Hoeveel vluchten zijn getroffen?
Sinds het begin van 2023 heeft Ryanair 57 stakingsdagen van luchtverkeersleiders geregistreerd. Dat zijn er tien keer meer dan in 2022. Duizenden vluchten op doorreis door Frankrijk moesten worden geannuleerd.
Franse luchtverkeersleiders zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het luchtruim in Midden-Europa, dat niet beperkt is tot de grenzen van Frankrijk, maar zich uitstrekt tot aan de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. In Frankrijk is er, in tegenstelling tot Italië en Spanje, alleen een minimale dienstverlening voor vluchten van en naar Frankrijk, niet voor overvliegend verkeer.
Hoe reageert Ryanair?
Ryanair wil «100% bescherming» voor overvliegend verkeer bij nationale stakingen van luchtverkeersleiders. CEO Michael O'Leary vindt dat het Europese transitverkeer geen hinder mag ondervinden van zulke stakingen: «De Franse luchtverkeersleiders mogen staken, maar het Europese luchtruim moet toegankelijk blijven. Als er stakingen zijn in Frankrijk - en die zullen er zijn - schrap dan binnenlandse vluchten en korteafstandsvluchten waarvoor alternatieven bestaan. Maar vluchten die overvliegen boven Frankrijk moeten beschermd worden tijdens stakingen van de luchtverkeersleiders. Dat gaat in tegen het vrije verkeer van personen in Europa. Veel vluchten zullen worden geannuleerd.»