Peeters wil noodknop voor grensoverschrijdend gedrag in Lijn-app laten uittesten

Peeters wil noodknop voor grensoverschrijdend gedrag in Lijn-app laten uittesten
Belga / T. Vanderstappen

Vervoersmaatschappij De Lijn heeft vorig jaar 135 meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag op voertuigen of aan haltes geregistreerd. Dat zijn er 45 meer dan de 90 meldingen in 2021, een stijging dus met 50 procent.

Volgens mobiliteitsminister Lydia Peeters doet De Lijn al heel wat inspanningen in de strijd tegen ongepast gedrag op het openbaar vervoer, gaande van sensibiliseringscampagnes tot noodknoppen en camera’s op voertuigen en de inzet van extra controleurs.

Verschillende parlementsleden, onder wie Els Robeyns (Vooruit), Katrien Schryvers (cd&v) en Stijn Bex (Groen), vragen dat reizigers ook via de app ongewenst gedrag kunnen melden.

Pilootproject

In haar eerste antwoord klonk minister Peeters nog wat afwijzend omdat De Lijn zelf al heeft aangegeven dat ze de app niet ziet als «een wondermiddel». «Wanneer een slachtoffer van agressie een gsm bovenhaalt, kan de dader denken dat het is om hem te filmen en kan de situatie ook escaleren», legt Peeters uit.

Maar zowel Robeyns als Schryvers drongen nadien aan bij de minister om het systeem uit te testen. «In veel gevallen is zo’n app discreter dan de noodknop in de bus of tram. We moeten slachtoffers op zo’n moment alle mogelijkheden geven om een melding te doen», aldus Schryvers.

In haar tweede antwoord liet de minister verstaan dat ze bereid is om de kwestie voor te leggen aan de Lijn. «Ik wil gerust aan De Lijn vragen om een pilootproject uit te rollen en het uit te testen», klonk het.