Onlangs zag ik op de trein van Brussel naar Namen tot mijn grote verbazing een passagier met zijn elektrische step de wagon doorkruisen op zoek naar een zitplaats.Het was een imposant model, en bovendien niet plooibaar De man ging vervolgens zitten met zijn grote elektrischeapparaat en nam een ruimte in die eigenlijk voor vier personen bedoeld was.
Dat zette me aan het denken. De laatste jaren zijn e-steps meer en meer gemeengoed geworden in het stadslandschap en op treinen. Maar mag je in België wel zomaar je step overal mee naartoe nemen in België?
Wat zegt de NMBS?
Op hun website stelt de NMBS dat steps, net als monocylces en vouwfietsen (op te vouwen voor het instappen), gratis mogen worden vervoerd in de trein. In tegenstelling tot een (elektrische) fiets, tandem of segway, waarvoor de aankoop van een ‘Fiets Supplement’ vereist is.
De Ombudsrail geeft meer informatie
Op de website van de ombudsdienst voor treinreizigers, ‘Ombudsrail’, staat meer informatie. In een artikel van april 2022 geeft de ombudsman het voorbeeld van een reiziger die na een ongeval onderweg zijn elektrische step niet meer kon opvouwen en een ‘Fiets Supplement’ moest betalen. Uiteindelijk heeft de NMBS, wegens het plotse defect en na tussenkomst van de bemiddelaar, ermee ingestemd deze toeslag terug te betalen.
"Ter herinnering: je kan je step gratis meenemen in de trein, op voorwaarde dat hij opgevouwen is. In dat geval wordt het apparaat beschouwd als bagage. Anders moet je een fietstoeslag betalen voor je reis", maakt ‘Ombudsrail’ duidelijk.
Conclusie? Je step mag daadwerkelijk mee op de trein, op voorwaarde dat je hem netjes kan plooien.
Drie tips voor het instappen
Tot slot herinnert de ombudsman ons aan drie belangrijke punten:
1. Zorg ervoor dat je scooter in goede staat is en dat je hem kunt opvouwen voor je instapt.
2. Als je step elektrisch is, schakel hem dan uit en ontkoppel de batterij.
3. Het is verboden je step te gebruiken in stations. Dat wil zeggen het stationsgebouw, perrons, gangen, tunnels onder de sporen, ...