CHECK-IN. Lang weekend aan de Côte d’Azur

CHECK-IN. Lang weekend aan de Côte d’Azur
Foto D. Vincendeau

Wist je dat je op amper 1 uur en 40 minuten van België naar de Côte d’Azur reist? En dat je kan opstijgen in Brussels South Charleroi Airport? Sinds 26 mei verzorgt de Spaanse luchtvaartmaatschappij Volotea twee keer per week een vlucht van Charleroi naar Nice, in het zuiden van Frankrijk. De dienstregeling is bovendien goed doordacht, want je kunt perfect voor een lang weekend aan de Azurenkust trekken: aankomen in Nice op vrijdagmiddag en weer vertrekken op maandagochtend (op een menselijk uur nog wel!). En dat alles vanaf 29 euro per persoon.

Cannes, meer dan een festival

We beginnen onze citytrip door het zuiden van Frankrijk in Cannes. Het stadje is gemakkelijk bereikbaar vanuit Nice, want het is amper 40 minuten rijden met de auto, de snelbus of de trein. Door het beroemde filmfestival geniet Cannes een internationale status, maar in wezen blijft het een groot dorp. Het voordeel is dat je er alles probleemloos te voet kunt doen. Cannes is uiteraard de Croisette, het Palais des Festivals, de vijfsterrenhotels en de jachthaven, maar er valt nog meer te beleven. We raden aan om langs de charmante straatjes en steegjes naar de top van de oude stad te klimmen. Van dinsdag tot zondag verzamelen allerlei lokale producenten er zich op de overdekte markt van Forville. Het is de ideale plek om de vissoep te proeven die Alex en zijn vrouw bereiden (met vis die net gevangen is). Of de heerlijke beignets van courgettebloemen, al sinds 1987 de specialiteit van Henry en Coco. Of de ‘socca’, een plaatselijke specialiteit uit meel van kikkererwten, olijfolie, water en zout. Als je op zoek bent naar een gids raden we van harte Maddy aan ( maddypolomeni.com). Die sympathieke jonge moeder van twee kinderen organiseert ‘aperitiefwandelingen’, waarbij je nu en dan even pauzeert om lokale producten te proberen. Verder gaat ze ook met jou op pad bij zonsopgang of volle maan.

Voor een andere kijk op Cannes moet je op de twee eilanden van Lérins zijn. Een goeie raad: neem je duikbril en snorkel mee! Voor de kust van het eiland Sainte-Marguerite bevindt zich sinds enkele jaren een Ecomuseum onder water dat je kunt bereiken door er vanaf de kust naartoe te zwemmen. In een beschermd gebied waar schepen niet mogen aanmeren heeft de Britse beeldhouwer Jason deCaires Taylor op de zeebodem zes enorme gezichten geplaatst van twee meter hoog en een gewicht van ongeveer 10 ton. Enkele honderden meter verderop vind je dan weer het eiland Saint-Honorat, een stukje aards paradijs dat de moeite meer dan waard is.

De enige bewoners zijn de monniken van de Abdij van Lérins. Broeders in België brouwen dan wel bier, maar hier maken ze wijn (of wat dacht je)! Op traditionele wijze produceren ze zeven verschillende wijnsoorten, die je ter plaatse kunt proeven. Saint-Honorat is echter vooral een eiland vol rust en stilte, een oase van een schoonheid. Er varen regelmatig veerboten van verschillende maatschappijen tussen Cannes en de eilanden van Lérins (zowel Sainte-Marguerite als Saint-Honorat).

Kosmopolitisch Nice

Voor een compleet andere ambiance — zonder daarom de zon en de Middellandse Zee vaarwel te zeggen — trekken we naar Nice, een kosmopolitische en multiculturele studentenstad waar vanalles te beleven valt. Je vindt er uiteraard de beroemde Promenade des Anglais van 7 kilometer lang, waar je langs de kust kunt wandelen. Publieke en privé-stranden (allemaal met kiezelstenen) wisselen elkaar af, mocht je zin hebben om even te halt te houden of je kop in het water te steken. Wil je het allemaal van iets hogerop bewonderen? Dan trek je richting la Colline du Château, een fraai park met een adembenemend uitzicht over de baai van Nice. Met een beetje geluk kun je gebruikmaken van de Ascenseur du Château en jezelf de sportieve maar aangename klim van dik 150 treden besparen. Zoals de plaatselijke bewoners echter zelf opmerken: het ding gaat vaak stuk, zoals bijvoorbeeld het geval was toen wij er op bezoek waren.

Nice is een gezellige stad waar je van het leven kunt profiteren. Om de stad te ontdekken door de ogen van de Niçois zelf heeft het stadsbestuur een netwerk van ‘Greeters’ gecreëerd (nicecotedazur-greeters.com), vrijwilligers die je tijdens een gratis wandeling met plezier hun passie delen voor hun wijk of buurt. Een andere fijne manier om tijdens je citytrip ten volle van de streek te genieten, is de French Riviera Pass. Ze geeft je gedurende 24u (28 euro), 48u (40 euro) of 72u (59 euro) toegang tot zowat vijftig activiteiten. Die hebben voor elk wat wils te bieden, van een rondrit door Nice met de Segway tot een initiatie diepzeeduiken, naast de vele musea die de stad herbergt en zelfs een voetbalwedstrijd in de Allianz Riviera. Voor een paar euro extra krijg je er de optie transport bij, waarmee je gratis gebruik kunt maken van alle bussen en trams in de Métropole Nice Côte d’Azur.

’s Avonds is het traditie, zowel voor de lokale bevolking als voor de toeristen, om een pizza te verorberen, enkele biertjes te nuttigen en tot een kot in de nacht rond te hangen op het strand langs de Promenade des Anglais. Ambiance verzekerd!

Antibes, blauwe zee en ‘groene fee’

Eerder zin om in de natuur te wandelen? Ook dan kun je je in deze streek je hart ophalen. Een interessante bestemming is de Cap d’Antibes, gelegen tussen Nice en Cannes. De ‘Sentier du Littoral’ (letterlijk: Pad van de Kust) is 4,8 kilometer lang en slingert langs de golven, met prachtige uitzichten over de turquoise zee. Breng zeker je zwembroek mee. Onderweg ontdek je enkele verborgen inhammetjes waar je in dit idyllische decor een verfrissende duik kunt nemen.

Van geheime en goed verborgen plekjes gesproken: breng zeker ook een bezoekje aan de absintbar in het hart van het oude Antibes (facebook.com/AbsintheAntibes). Je daalt de trappen af naar een magnifiek ingerichte kelder uit de 9de eeuw die je meteen onderdompelt in de ambiance van die notoire sterke drank, die lang verboden was. In het halfduister en omringd door oude reclameposters en affiches die waarschuwen voor de gevaren van alcohol krijg je op deze tijdloze plek het gevoel van een ouderwetse ‘speakeasy’. Je kunt er uiteraard ook nippen aan absint, de zogenaamde ‘groene fee’, verkrijgbaar in een 50-tal varianten. Het proeven gebeurt op de traditionele manier. Er staat een kleine waterfontein op tafel, je neemt een klontje suiker, je legt het boven je glas, je draait een klein kraantje open en je laat fris water op de suiker stromen dat zo in je glas absint belandt. Op vrijdag en zaterdag organiseert het etablissement wervelende pianobaravonden.

Na drie dagen vol verkennen is het tijd om naar België terug te keren. Heb je enkele dagen vakantie en zoek je nog een bestemming voor een zonovergoten, betaalbare en niet al te verre citytrip? Dan is Nice absoluut het overwegen waard!

Alles wat je moet weten op Metrotime.be