Het was een krankzinnige uitdaging die de familie Eisath aanging: bewijzen dat het mogelijk is om duurzame skivakanties aan te bieden. Het heeft enkele jaren geduurd, maar het is hen finaal wel gelukt. In 2023 kunnen ze er prat op gaan dat hun skigebied in Carezza in het Eggental (Val’Ega in het Frans) geen koolstof uitstoot.
Een filosofie
Voor de familie Eisat (vader en zoon) is duurzaamheid geen mode maar een noodzaak. Blind meesurfen op een eigentijds thema is niet aan hen besteed. Zij hebben een compleet ander doel voor ogen. Ze zijn zich er diep van bewust dat het hoog tijd is om de toeristische sector opnieuw uit te vinden, zeker wat wintersport betreft. Anders zullen ze nooit vakanties op besneeuwde bergtoppen kunnen aanbieden aan toekomstige generaties. Je zal ongetwijfeld gemerkt hebben dat er steeds minder sneeuw ligt. In de pers is het een brandend thema. Die schaarste is een rechtstreeks gevolg van de opwarming van de aarde. In Carezza wou de familie Eisath haar steentje bijdragen in de strijd tegen het nijpende probleem. Het betekende dat ze hun aanpak grondig moesten herzien en een skigebied uitwerken dat geen koolstof uitstoot.
Eén terrein, verschillende acties
De familie Eisath besloot om op verschillende manieren te bouwen aan verantwoordelijke wintervakanties. Zo is de elektriciteit voor het hele gebied afkomstig van groene energiebronnen, houden ze aan een strikte afvalscheiding en vermijden ze zoveel mogelijk het gebruik van kunststof. Er is op het hele domein effectief geen enkele plastic fles te vinden. In de restaurants krijg je water aangeboden in glazen flessen. Dat drinkwater komt rechtstreeks van de kostbare bergbronnen. Bij de toeristische dienst van het Eggental en op veel andere plaatsen kunnen vakantiegangers ook drinkbussen kopen om bij te vullen.
Elk jaar meten de uitbaters van het skigebied hun koolstofvoetafdruk. De uitstoot die ze niet kunnen vermijden, compenseren ze door projecten voor de bescherming van het klimaat in derdewereldlanden te steunen. De liften en de kanonnen die ze gebruiken om sneeuw te maken, worden aangedreven met groene energie.
Ook op het vlak van mobiliteit laten ze niets aan het toeval over. Zo controleren en moduleren ze het brandstofverbruik van het materiaal dat de pistes onderhoudt. De snowcats volgen bijvoorbeeld een heel nauwkeurig patroon om te voorkomen dat ze twee keer over dezelfde sector rijden. Het personeel doet aan carpooling en vakantiegangers kunnen gebruikmaken van pendelbussen en de auto aan de kant laten.
Voorrang aan lokaal
De restaurants en de berghutten werken rechtstreeks met lokale producenten. In de keuken kiezen ze liever voor verse groenten dan voor vlees. De activiteiten in het skigebied van Carezza houden zich bovendien aan de richtlijnen voor ‘groene evenementen’, wat betekent dat ze in de eerste plaats lokale producten gebruiken en gedrukte strooibiljetten of programma’s vermijden. Tijdens de evenementen wordt het afval systematisch gesorteerd en krijgt het openbaar vervoer altijd de voorkeur.
Een project voor iedereen
Al die acties hebben de familie Eisath al verschillende onderscheidingen en certificaten opgeleverd. Zo kreeg het skigebied de Climate Investment Prize en een duurzaamheidscertificaat van de GSTC (Global Sustainable Tourism Council), het belangrijkste attest van zijn soort in de toeristische sector. De familie Eisath vindt het belangrijk dat iedereen meedoet. Het nieuwe project heeft al zeker de plaatselijke bevolking enthousiast gemaakt. En de vakantiegangers doen niet onder…
Praktische info
De pistes: Het gebied van Carezza omvat 40 kilometer skipistes. In het Eggental, dat zich volledig inzet voor een duurzame aanpak, vind je ook het skigebied van Obereggen.
Hoe geraak je er: Je kunt per vliegtuig naar de Dolomieten reizen. SkyAlps vliegt meerdere keren per week van de luchthaven van Antwerpen (Deurne) naar Bolzano. Als je je reis nog ecologischer wil maken, kun je ook kiezen voor de trein. Er is namelijk een nachttrein van Duitsland naar Bolzano.
Waar verblijf je: In Carezza zelf vind je verschillende plaatsen om te overnachten. Wij bevelen het hotel Engel Gourmet&Spa aan, met name vanwege zijn gastvrijheid en zijn vriendelijk personeel.