Wie zijn of haar reis registreert, zorgt ervoor dat de FOD Buitenlandse Zaken, de ambassades en consulaten meteen beschikken over de juiste contactgegevens als zich op een bestemming een noodsituatie voordoet. In geval van nood kunnen de consulaire diensten ook een opgegeven contactpersoon verwittigen.
In het voorjaar van 2015 werd Travellers Online opgestart, en sindsdien zijn al bijna 400.000 accounts aangemaakt, waarvan meer dan 30.000 vorig jaar en ruim 12.000 dit jaar. Een account is nodig alvorens men reizen kan registreren. Via één account kunnen meerdere personen geregistreerd worden.
Twee weken na afloop van de reis worden persoons- en verblijfsgegevens gewist uit het systeem.
Hoewel Buitenlandse Zaken ook voor bestemmingen in Europa een registratie aanraadt, blijkt uit de cijfers dat een registratie vaker gebeurt voor verre reizen. Al jaar en dag is Frankrijk de populairste reisbestemming van de Belg, maar in de top drie van registraties moeten de zuiderburen deze zomervakantie de Verenigde Staten voor zich dulden. De rest van de top-5 bestaat uit Turkije, Spanje en Indonesië. Voor heel 2022 zag de top-5 er als volgt uit: Verenigde Staten, Spanje, Turkije, Frankrijk en Mexico.
Reistips
De campagne van juni kwam er om Travellers Online extra in de verf te zetten. Toen gaf Buitenlandse Zaken ook zes reistips mee, waarvan de registratietool er een is. Daanaast vraagt de FOD om het reisadvies voor een bestemming na te gaan. Vervolgens gaat een goede vakantieganger na of zijn paspoort nog geldig is en welke vaccinaties nodig zijn. Ook een goede reisverzekering mag niet ontbreken. Ten slotte is het aangeraden om enkele belangrijke telefoonnummers in een binnenzak te steken, zoals dat van het Belgische consulaat ter plaatse.