Het reserveren van de beste ligstoel
We weten dat het niet oké is, we klagen er graag over, maar tóch leggen we het liefst voor zonsopgang al onze handdoek op de ligstoel(en) om de beste plek te claimen «want iedereen doet het». Meer en meer hotels proberen dit gedrag zoveel mogelijk in te tomen. Ben je een vroege vogel? Hoe vroeger je bij de ligstoelen bent, hoe beter de plekjes. Slaap je liever uit? Plan dan een activiteit in tijdens de middag zodat je in de namiddag opnieuw in het hotel bent. De kans is groot dat er opnieuw een aantal lege ligbedden zijn! Of ga voor een kamer met een (ruim) balkon, zodat je daar van de zon kan genieten.
De rij voor het vliegtuig
«Waarom staan al die mensen nu al in de rij? De gate is nog niet eens open.» Hoor je het jezelf al zeggen? Maar 2 minuten later sta je zelf mee in de rij, 20 minuten voor het boarden begint. Bijna alle luchtvaartmaatschappijen hebben een app waarmee je je vlucht(gegevens) in de gaten kan houden. Zet de meldingen aan en probeer je tijd op de luchthaven te doden door te shoppen of gezellig iets te eten (en niet in de rij te gaan staan).
Klagen over de hitte
De meeste mensen gaan het liefst naar een warme, zonnige bestemming tijdens de zomervakantie en zoals echte Vlamingen klagen we vervolgens over de hoe warm het dit jaar is. Kies een ligbed onder een parasol of in de schaduw voor meer verkoeling op het warmste moment van de dag. Toch nog te warm? Plan een siësta in op je (verkoelde) hotelkamer.
Nutteloze souvenirs kopen
Want dat magneetje van de Griekse vlag of Spaanse flamencodanseres mag natuurlijk niet ontbreken op jullie ijskast. Last van opdringerige verkopers? Zeg vriendelijk ‘nee’ en loop verder. Wil je toch graag iets kopen? Denk voor je vertrek al na wat je graag zou willen geven, op die manier ga je op zoek naar (nuttige) cadeaus.
Te veel inpakken
Zonder schaamte een hele koffer volstoppen, been there, done that! Om dan vervolgens tegen onze partner of reisgenoot te zeuren dat de koffer zo zwaar is, terwijl die tien paar schoenen misschien toch niet helemaal noodzakelijk zijn. Maar hoe beperk je nu het aantal kilo’s in je koffer? Leg op voorhand je verschillende outfits klaar en kies voor kledingstukken die je zoveel mogelijk kan combineren: ga voor een neutrale (jeans)short, een zwart T-shirt of witte sneakers!
Zeuren over het eten
Eigenlijk is er weinig leuker dan de authentieke keuken van je vakantiebestemming te ontdekken en nieuwe (smaak)ervaringen op te doen, maar toch klagen we over alle ‘onbekende’ gerechten op de kaart. Om je vervolgens te ergeren aan het feit dat je partner of familielid het niet wilt proeven. Ga ervoor en durf te kiezen voor de speciale lokale lekkernij!
De lokale taal spreken
Het is gênant, ongemakkelijk en toch proberen we altijd wat woorden Grieks, Italiaans of Spaans te spreken tegen de serveerster of receptioniste. Het loopt (of spreekt) niet altijd als gepland, maar toch voelen we ons daardoor wat meer ‘een local’. Dos cervezas por favor! Installeer (ruim) op voorhand een app op je telefoon waarmee je de lokale taal wat kan oefenen. De ‘locals’ zullen het zeker appreciëren!
Overal selfies nemen
Of we nu voor een historisch monument staan of van een cocktail genieten, we hebben onze gsm’s altijd in de aanslag om alles meteen vast te kunnen leggen. Foto’s zijn belangrijk, maar genieten van je vakantie des te meer! Spreek met je reisgezelschap een fotograaf per dag af, op die manier voorkom je dat je met z’n allen dezelfde foto neemt.
Eten bij ‘tourist traps’
«Nee het is een toeristenval, dat zie je onmiddellijk!» We denken misschien van niet, maar toch trappen veel vakantiegangers er steeds opnieuw in. Het is ook lastig om te zien welk restaurant of bar echt authentiek is en misschien hoort het er stiekem ook een beetje bij. De oplossing? Vraag aan verschillende locals tips om te gaan eten of kijk online welke restaurants je in de buurt kan vinden. Eenmaal aangekomen in het restaurant vraag je het best naar een typische lokale specialiteit.
Bruin worden in recordtijd
We komen graag thuis met een gebruinde teint en daarom brengen we de eerste dagen het liefst zo lang mogelijk door in de zon. Resultaat: een verbrande huid, tegen beter weten in. Blijf tussen 12 en 15 uur zoveel mogelijk uit de zon, neem een petje mee en houd je hoofd koel om een zonneslag te voorkomen.