Dat het kriebelt om op reis te gaan, mag duidelijk zijn. Drie kwart van de Europeanen is van plan om de komende maanden op vakantie te gaan, bleek al uit eerdere cijfers. En ook in België is de toerismesector zich aan het herstellen na twee lange jaren van kommer en kwel. De term ‘wraakvakantie’ kwam vorig jaar al voor het eerst ter sprake, maar toen ging de toerismesector nog gebukt onder heel wat beperkingen en onzekerheden. Dat is nu helemaal anders.
Sinds de wereldwijde vaccinatiecampagnes en de opkomst van de mildere omikronvariant staan de poorten van de reissector opnieuw wagenwijd open. De meeste landen hebben inmiddels hun grenzen opnieuw geopend en in vele gevallen ging het vaccinatiecertificaat of de testplicht eveneens op de schop. Dat betekent dat we dit jaar een min of meer normale reiszomer mogen verwachten, met zo goed als geen restricties. Dat is lang geleden. En voor veel mensen de uitgelezen kans om hun staycations in te ruilen voor luxueuze tripjes. Daardoor kunnen we pas dit jaar écht spreken van ‘wraakvakanties’ als trend.
Carpe diem
CNN beschrijft ‘wraakvakantie’ of ‘revenge travel’ als «een manier om te zeggen: het leven is kort. Ik wil die reis maken waarvan ik droom. Ik wil meer tijd spenderen met familie. Ik wil me opnieuw verbonden voelen met de mens en met natuur. Ik wil de wereld ontdekken en ervaringen opzoeken die me laten voelen dat ik leef.»
Met andere woorden gaat het wraakreizen niet louter om dure reizen te maken en om te kiezen voor een vijfsterrenhotel in plaats van driesterrenhotel. Dat kan er deel van uitmaken, als je op zoek bent naar meer luxe. Wraakvakantiegangers willen vooral verloren tijd terugwinnen via reizen die waardevol zijn voor hen. En afhankelijk van of iemand op zoek is naar herbronning, meer family time of natuur, krijgt die wraakvakantie een luxueus of prijzig kantje. Langer op reis gaan, betekent meer uitgaves, maar ook langer relaxen. Veel reizigers willen met andere woorden nu vooral geen toegevingen meer doen en hun rust- of reisplannen op de eerste plek zetten, ongeacht het prijskaartje.