Weg ermee - de origineelste road trips

Weg ermee - de origineelste road trips

Een goede playlist, een volle tank en een sympathieke passagier, meer heb je niet nodig voor een dolle roadtrip. Al helpt het natuurschoon dat langs het raam voorbijglijdt ook wel wat.

King's Highway Jordanië

Waar? De snelweg met het nummer 35 wordt door de Jordaniërs de ‘King's Highway' genoemd, en snijdt het land in twee. Het befaamde traject, dat in het noorden aan de Syrische grens begint en in het uiterste zuiden overgaat in Highway 15, is meer dan 5.000 jaar oud en was ooit een belangrijke handelsroute.

Wat is er te zien?

Wie de hele weg afrijdt, mist bijna geen enkele populaire trekpleister in Jordanië. De King's Highway passeert - van noord naar zuid - langs de Romeinse stad Jerash, de bruisende Jordaanse hoofdstad Amman, de kruisvaarderskastelen Karak en Shobak, en langs de ruïnes van de historische stad Petra. Ook de adembenemende Wadi Rum-vallei en de Dode Zee liggen op een boogscheut van de route. Parallel met de King's Highway loopt de Desert High-way met het nummer 15, de drukste snelweg van Jordanië. Die gaat een pak sneller en heeft minder kronkelige bochten, maar veel is er niet te zien.

Skeleton Coast namibië

Waar? De noordelijke kustlijn van Namibië heet de Geraamtekust, is bijna 650 kilometer lang en loopt van de stad Swakopmund tot de grens met Angola. De kustweg die je volgt heet de C34.

Wat is er te zien?

De verraderlijke mist en onberekenbare zeestromingen bezorgden dit ongerepte stuk natuur al honderden jaren geleden zijn lugubere naam. Deze kustlijn ligt dan ook bezaaid met duizenden scheepswrakken en walvisgeraamten. Portugese scheepslui hadden het over ‘As Areias do Inferno', het Zand van de Hel, aangezien zeelui die hier aanspoelden geen enkele kans op overleven hadden. Gelukkig is de Atlantische Oceaan hier bijzonder rijk aan vis, waardoor zeehonden er in groten getale aanwezig zijn. Bij Cape Cross vind je een kolonie van wel tienduizenden zeehonden.

 

Blues Highway VS

Waar? Route 61 volgt de Mississippi-rivier en is 2.300 kilometer lang. De Blues Highway brengt je van Wyoming, Minnesota in het noorden naar New Orleans, Louisiana in het zuiden.

Wat is er te zien?

Hoewel het noordelijke deel vooral natuurschoon biedt, moet je voor de muziek in het zuiden zijn. Start in Memphis, waar soul, blues, gospel en rock-‘n-roll het levenslicht zagen. In de jaren 50 en 60 begonnen sterren als Aretha Franklin, Johnny Cash en B.B. King hier hun muziekcarrière. Na een bezoek aan Graceland, het landgoed van Elvis Presley, rij je door naar het zuiden. De Mississippi Delta, tussen Memphis en Vicksburg, is de echte wieg van de blues. In Clarksdale vind je de Hopson Plantation, een oude katoenplantage die het verhaal van de zwarte slaven en hun muziek weer tot leven brengt. Zin in nog meer muziek? Rij dan door naar New Orleans, de bakermat van de jazz.

Pan-American Highway

Waar? Dit is de moeder aller roadtrips. De Pan-American Highway is met zijn 48.000 kilometer de langste route ter wereld, en loopt van het zuidelijkste punt in Argentinië tot het uiterste noorden van Alaska. Of, anders gezegd, bijna van de noord- tot de zuidpool.

Wat is er te zien?

Langs deze route kom je bijna elk ecosysteem en klimaat dat de aarde rijk is tegen, van dichte oerwouden tot weidse woestijnen. Bovendien kun je tijdens je trip - die toch al snel enkele maanden in beslag zal nemen - een pak landen van je to-dolijst schrappen. De Pan-American Highway passeert immers langs Canada, de VS, Mexico, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Colombia, Ecuador, Peru, Chili en Argentinië. Je kunt de hele route lang nagenoeg rechtdoor rijden, behalve in Panama, waar de Pan-American Highway zo'n 100 kilometer onderbroken wordt door het moeilijk begaanbare Darién-gebied.

 

door Eldrid Deleu