Voortdurend in de snoepkast door het thuiswerk? Dit is hoe je minder nodeloos snackt

Voortdurend in de snoepkast door het thuiswerk? Dit is hoe je minder nodeloos snackt
Foto Unsplash

1. Drink veel water

Ook al heb je thuis nu ook toegang tot een eindeloze voorraad koffie, is het toch belangrijk dat je ook voldoende water drinkt. Zeker met het oog op je snackbehoeften. Je lichaam is net zoals jijzelf weleens in de war, kan gebeuren. Dan denkt het lichaam dat je nood hebt aan iets om te eten, terwijl je eigenlijk gewoon dorst hebt. Drink dus een goed glas water en wacht enkele minuten vooraleer je naar de koekenkast trekt. Misschien heb je helemaal geen zo’n honger.

2. Spreid je maaltijden

Nog zo’n gevolg van thuiswerk: een normaal ritme aanhouden is niet altijd even evident nu je niet zomaar het voorbeeld en ritme van je collega’s kunt volgen. Ook de manier waarop je jouw maaltijden consumeert kan daaronder lijden. Het is daarom een goed idee om op vaste tijdstippen te eten: het geeft vorm aan je dag en het is goed om je cravings onder controle te houden. Probeer bijvoorbeeld verschillende keren per dag een kleinere portie te eten, in plaats van drie grote porties ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds. Zo heb je duidelijke pauzemomentjes en vermijd je dat je bloedspiegel te veel schommelt.

3. Ontzeg jezelf niets

Het is geen goed idee om jezelf van alles te gaan ontzeggen. Het leven is te kort om geen chocolade, brownies, speculoos, gummybeertjes, princekoeken, dinokoeken, chips, bugles met geitenkaas, éclairs, american cookies, broodpudding, m&m’s met pinda, kauwgom, colasnoepjes en/of een pot nutella te eten. Het is wel een slecht idee om al die zaken op één middag binnen te spelen om jezelf te entertainen tijdens het werk. In plaats daarvan zorg je er bijvoorbeeld voor dat je een doos koeken koopt en het aantal koeken limiteert. Maar geniet zeker met volle teugen van dat aantal koeken.

4. Denk na over waarom je zoveel snacks eet

Erg vaak ben je niet zomaar van alles naar binnen aan het spelen, maar ben je in feite emotioneel aan het eten. Het is niet uitzonderlijk dat we naar vettig of zoet voedsel grijpen om om te gaan met stress, negatieve gevoelens of om jezelf te belonen. Maar vaak doen die snacks ons misschien in eerste instantie beter voelen, maar na dat korte sterke gevoel, borrelen de schuldgevoelens op die tevoorschijn komen wanneer je té veel gegeten hebt. In plaats van telkens naar de snoepkast te hollen, is het een goed idee om ‘in te checken’ met je gevoelens en jezelf de volgende vragen te stellen: wat voel je op dit moment? Ervaar je bijvoorbeeld stress? Zo ja, hoe komt het dat je stress ervaart? Hoe kan je op een gezonde manier omgaan met de stress? Misschien is het een beter idee om even te ontladen met een wandelingetje, een goed gesprek of een kleine pauze met een kopje thee.

En lukt het jou niet om vandaag zonder emotionele snacks de dag door te komen? Dat is niet erg. Je hoeft jezelf niet dubbel te straffen met schuldgevoelens. Morgen is er weer een dag.