De auto-industrie en de elektronica-industrie concurreren om halfgeleiders, die als gevolg van een samenloop van economische crisissen schaars zijn. Zo weet het analistenbureau Catalys dat de verkoop van smartphones dit jaar wereldwijd met 6 % gedaald is door een tekort aan onderdelen. Die situatie is zorgwekkend aangezien de aanstaande Black Friday en Cyber Monday, waarbij elektronische gadgets traditioneel tot de meest gekochte producten behoren, de magazijnen letterlijk zouden kunnen leegplunderen. Deskundigen voorspellen geen herstel tot ten minste medio 2022.
«We kunnen spreken van een samenloop van slechte omstandigheden die zich voordoen net op het moment dat we traditioneel het meest kopen voor de komende feestdagen. Futurologen waarschuwden een halve eeuw geleden al voor dergelijke gebeurtenissen en zeiden dat we op een dag zonder grondstoffen zouden komen te zitten. Hoewel ze het vooral over olie hadden, vormt een tekort aan verschillende zeldzame metalen en hun componenten ook een bedreiging voor de productie van apparaten die we nodig hebben om te communiceren», merkt Janne Korpela, Country Manager van Swappie, een platform voor het opknappen en verkopen van refurbished iPhones, op.
Consument wil recycleren
Tegelijkertijd neemt de populariteit van tweedehands telefoons toe. Die markt zal de komende jaren vermoedelijk met 12,5 % per jaar groeien. «We refurbishen en verkopen nu al vijf jaar gebruikte iPhones, en vrijwel elk jaar bestaat de vrees dat de nieuwe generatie Apple-smartphones die in de herfst wordt onthuld, niet op tijd voor Kerstmis bij alle gebruikers zal zijn. Dit jaar hebben we genoeg aanwijzingen dat de situatie ernstiger is dan voorheen. Toch lijkt het er nog steeds op dat de markt die situatie op haar eigen manier zal ‘oplossen’, namelijk door de prijzen van nieuwe telefoons nog verder te verhogen. De afgelopen weken zagen we een grotere belangstelling voor onze refurbished iPhones. Hoewel dit niet duidelijk in verband kan worden gebracht met een tekort aan nieuwe elektronica, verwachten we als gevolg van de crisis wel een geleidelijke evolutie in de houding ten opzichte van smartphonegebruik in de toekomst», voorspelt Korpela.
«De levenscyclus van een smartphone kan worden verdubbeld of zelfs verdrievoudigd. Dat is wat wij in onze technologiecentra ook doen met gebruikte iPhones. Vaak blijkt dat een grondige diagnose en reiniging van het toestel volstaan om het weer volledig te laten presteren. Soms is het nodig een bepaald onderdeel te vervangen, zoals de batterij of het scherm, maar verder is het toestel meestal in prima staat en werkt het na de behandeling als nieuw. Een gebruikte smartphone is zowel goedkoper als veel duurzamer. Driekwart van de ecologische voetafdruk van een smartphone wordt immers gegenereerd door de fabricage ervan», besluit Korpela.